Off topic...

A Magyar TV-DX Klub -al kapcsolatos hírek, információk.

Moderátor: ING-SAT

TV-DX felvételek (VHS) vs. YT kontra minőség

HozzászólásSzerző: logovadasz » 2020.10.14. 16:54

Sziasztok!

A régebbi idők TV-DX felvételeinek a prezentálása, néha okkal, igen csak problémás is tud lenni, a Youtube esetében. Gondolván itt példaként, egy-egy e-sporadic/tropós vételre vagy eléggé szemcsés vagy erősen zavart, csíkozásos, de már színes minőségben rögzített vhs-felvétel esetén. Ugyanúgy, ha kamerával került rögzítésre, a TV-képernyőjéről. Az adott minőséget, képként vagy kis sample-t feltéve, a nyers felvételből, nem problémás prezentálni, de videóként annál inkább. Ami, ugye a mára bedigitalizált tv-csatornák világában nem gond, ahogy régiesen fogalmaztunk, az analóg időkben, a 'tükörtiszta kép' kifejezéssel, képminőségük okán. Ugyanígy, ez az analóg fényképpel sem gond, ha jó minőségben sikerült rögzíteni, az adott vételt. Továbbá, PC-n sem, némi szerencsével, megfelelő technikával. (Akadnak ES-vételek a YT-on, egészen élvezhető képpel is, a rájuk jellemző vételi sajátosságok dacára is.)

Egy-egy vacakabb felvételnél, felmerül az emberben a kérdés, hogy az adott felvételt, érdemes-e feljavítani annyira, ami tömörített formájában, bőven élvezhető, mint egy régies vhsrip? Csak hát, ebből mi marad vissza, minőségre, a net különféle videómegosztóin?? Az is egy kérdés. Nameg, az is hogy, milyen kódolású 'nyers' anyaggal etessük meg őket? Sok Mbps-es (5-10-től, akár 50+ fölött) vagy csak 1-5Mbps-es bitrátán lekódoltakkal? (Xvid/x264/x265-kodekkel.)

Hogy, érzékeltessem a dolgot, egy képpel (~1MB!): https://i.kek.sh/oCgkK2scsxO.png

A nyers és a zajszűrt képkockák egyike, egymás mellett. (Nem pont ugyanaz, a képkocka!)

Kép Kép
..............Nyers.................................Zajszűrt..................

Ki, mit gondol erről??
Avatar
logovadasz
 
Hozzászólások: 239
Csatlakozott: 2010.07.12. 14:14
Tartózkodási hely: Sárszentágota

Re: Off topic...

HozzászólásSzerző: scansat » 2020.10.19. 20:42

A videotechnikában és a képjavító eljárásokban is már ott a mesterséges intelligencia ami csodákra képes. Én a fekete fehér képeim kiválóan feljavítottam sőt még ki is színeztem. Bár nem régi monoszkópok voltak hanem családi képek.
"...and remember that closed source leads to the dark side of the force! "
Jaume Sabater
Avatar
scansat
 
Hozzászólások: 59
Csatlakozott: 2013.12.03. 21:59
Tartózkodási hely: Tét

Előző

Vissza: Klubhírek

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég