A Fórum tagjai bemutatkoznak.

A Magyar TV-DX Klub -al kapcsolatos hírek, információk.

Moderátor: ING-SAT

A Fórum tagjai bemutatkoznak.

HozzászólásSzerző: Kocsis Ferenc » 2009.01.17. 11:25

Ebben a topicban szeretnénk lehetõséget biztosítani fórumtagjainknak a bemutatkozásra. Bízzunk abban, hogy ezzel a lehetõséggel élve többet tudjunk meg egymásról, egymás hobbyjáról.
Avatar
Kocsis Ferenc
Site Admin
 
Hozzászólások: 691
Csatlakozott: 2008.09.15. 18:19
Tartózkodási hely: Fertőd

HozzászólásSzerző: Kocsis Ferenc » 2009.01.17. 11:27

Meglehetõsen régen, 1953 –ban láttam meg a napvilágot. Õs eszterházai vagyok, ill. tágabb értelemben fertõdi. Az elsõ igazán komoly hobbym a rádiózás volt, magyar nyelvû, valamint Magyarországról sugárzott mûsorokra vadásztam, természetesen sûrûn jegyzetelve. Ez úgy 1962 –ben kezdtem… Más kérdés, hogy 1963 –tól (egészen 1998 –ig) bélyegeket is gyûjtöttem. Más meg szalvétát, gyufáscímkét…
Rengeteg hangfelvételt õrzök szalagos magnón és kazettán.
1973 –tól ûzöm – mind a mai napig – a TV-DX –et. 1982. december 31 –ig sikerült feldolgoznom jegyzeteimet a vett TV adókról, ez a lista a honlapomon is elérhetõ:
http://www.kocsis-ferenc.hu/htm/TV-DX_1982.pdf
1989 –tõl foglalkozom SAT DX –el. Tehát a repertoárom bõséges: TV-DX (földi analóg és digitális), SAT DX (analóg, digitális, MPEG-4), rádió DX (elsõsorban UHF)…
1979-1982 között részt vettem a MRASZ terjedéskutató munkacsoportjának tevékenységében. Több cikkem jelent meg a Rádiótechnika, Szatelitmagazin és a TAV folyóiratokban. Jelenleg a Telehold Teletech rovatát szerkesztem.
További hobbym 1960 óta az érmegyûjtés. Az egyetlen, amit a DX mellett megtartottam.
További érdekességek rólam itt:
http://www.kocsis-ferenc.hu/htm/tvdx.htm
:lol:
Avatar
Kocsis Ferenc
Site Admin
 
Hozzászólások: 691
Csatlakozott: 2008.09.15. 18:19
Tartózkodási hely: Fertőd

HozzászólásSzerző: ING-SAT » 2009.01.17. 15:59

TV-DX-es és Sat DX-es "szakmai elõéletemrõl" röviden:

1972-ben a Videotonban voltam katona, s ekkor "fertõzõdtem" meg a TV-DX-el, így a nyári katonai szabadságok idejét már a „legkönnyebben, leggyakrabban vehetõ” svéd, norvég, finn, spanyol, olasz, orosz, stb. adók vadászatával töltöttem. Mivel ez idõben kizárólag a Rádiótechnikai havi lapban jelentek meg a TV-DX-el kapcsolatos írások-, vételi eredmény beszámolók, így 1974-tõl az én írásaim is itt kaptak sajtó nyilvánosságot, s az évek alatt kb. félszáz nagy terjedelmû írásomat közölte le a Lap, és annak évkönyvi kiadásai.
Az elsõ színes, "két normás" (PAL/SECAM) TV-készülékemet, egy MUNKÁCSY COLOR-t még a Budapesti BNV-n történt bemutatását követõen, a közvetlenül Videoton gyárból hoztam el 1975-ben, s ekkortól már „színesben” is elkezdtem a DX-elést. 1977-tól pedig már az ORION gyár egy "két normásított" AT-1450 típusú televízió készülékével is bõvítettem a színes TV-DX vadászataim technikai lehetõségeit.

TV-DX-elés körében szerzett tapasztalataim, vételi eredményeim felhasználásával írt elsõ, sokak által „szakkönyvként” kezelt könyven, Televíziós Távolsági Vétel címmel jelent meg a Mûszaki Könyvkiadó gondozásában az 1978. évi "Mûszaki könyvhét" idejére, és azzal kapcsolatban az MTV-nek egy nagyobb létszámú forgatócsoportja vett fel az akkori, a Galga völgyében, Bagon lévõ QTH-mon egy jelentõsebb riportot, amelynek eredményeként már az 1978. évi Mûszaki könyvhét végén sem volt kapható az egyébként magas példányszámban megjelent könyvem, s az utánnyomásra, majd 1980-ban második kiadásra is került. (Legutoljára, 2009. december hóban az MR1 Kossuth Rádió készített velem-, és sugárzott 2009. december 12.-én riportot "Monoszkópvadászok" címmel.)
A "TV-DX-elést" bemutató-, népszerûsítõ könyvem eljutott Európa több országába is, amelynek eredményeként a Benelux TV-DX Club hivatalosan is megkeresett annak általuk történõ kiadhatóság érdekében, de ehhez, német, vagy angol nyelven kérték a könyv kéziratát. Sajnos azonban ezt nem tudtam részükre biztosítani, az ehhez szükséges mélységben egyik nyelvet sem ismertem. A Benelux Club kiadása helyett, így a további vételi eredményeim, tapasztalataim felhasználásával 1986 végén megírt újabb könyvem Televízió és rádió URH távolsági vétel címmel 1988-ban jelent meg a Mûszaki Könyvkiadó gondozásában megjelent "Elektronika" sorozatban, amely már jelentõs teret szentelt a színes TV-DX-elésnek és a mûholdas vételi lehetõségek kialakulásának is.

A Rádiótechnika címû havi lapban (és évkönyveiben) megjelent, a TV-DX-el kapcsolatos írásaim alapján, 1992-ben Magyar Újságírók Szövetsége (MUOSZ) - szakmai ajánlások alapján - felvett a tagjai sorába. A TV-DX amatõrködésem során a Benelux TV-DX Club mellett, talán e körben az egyik legnagyobb szakmai tekintélynek tartott holland Rijn Muntjewerff-el és az angol Keith Hamer és Garry Smitt duóval tartottam a „kapcsolatot”, az utóbbiak 1975-tõl kiadták a világ számos DX amatõrének jelentéseit is felhasználva, a világ televízióállomásainak monoszkóp és elektronikus tesztábra gyûjteményeit (Guide to World-Wide Television Test Card), melyet részemre is megküldtek, valamint egy másik neves angol amatõrtárs, Roger Bunney készítette, szerkesztette 1986-tól a TV-DXers Handbook könyveket is, melyeket a rendszeres írásbeli konzultációink mellett, részemre is megküldött.
1999.-tõl 2004.-ig készítettem, szerkesztettem a TELEHOLD mûholdas mûsorújság számára a különbözõ összeállítású, válogatású frekvenciatáblázatokat a Magyarország területérõl elérhetõ, fogható "C" és "Ku" sávú mûholdas televízió- és rádió programok vételi lehetõségeirõl. Továbbá, többek között, egy 80 részes cikksorozatot állítottam össze a mûsorújságban a Magyarország területérõl fogható (elérhetõ) egyes mûholdakról, azok vételi lehetõségeirõl, és külön sorozatok keretében mutattam be a lap olvasóinak az amerikai kontinens egyes országainak-, valamint a volt "európai szocialista tábor" országai mûholdas vételi lehetõségeit is.

Elsõ, saját tulajdonú analóg mûholdvevõim a 24 csatornás Funai FBS-1000, majd Funai FBT 1010 típusú kommersz készülékek voltak 1990-1991-ben, míg az elsõ, a C-sáv vételére is szolgáló, profibb analóg mûholdvevõm 1994-ben a Videocrypt II. típusú dekóderrel egybeépített, Pace MSS 288 Series típusú analóg vevõkészülék lett, amely azóta is üzemképes és vezérli a Pace MSP 200 Series típus pozicionert is. A jelenleg használt mûholdvevõim még (az UPC Direct, Philips DVB MPEG-2, és a T-Home ADB 5800S DVB-S2 MPEG-4 HD készülékei mellett) az MPEG-2-es, digitális HUMAX F1CI-t felváltó HUMAX IRCI 5400, a Nokia D-Box I.(DVB-2000), és Nokia D-Box II., a pozicioneres, analóg és MPEG-2 digitális Echostar AD-3000IP, az MPEG-4-es HUMAX HDCI-2000 típusú HD-s, valamint a szintén MPEG-4-es (DVB-S2) AzBox PREMIUM HD mûholdvevõ berendezések, és a (beépített) DVB-T MPEG-4 vevõegységgel rendelkezõ LG 42LH5000 tip. Full HD-s tv-készülék.

A C-sávban történõ "eredményes" vadászathoz már kevésnek bizonyult 130 cm-es forgatható ofset cseh tükröt felváltottam egy, a Grante cég által biztosított, professzionális 150 cm-es prímfókuszos tükörrel 1995-ben, majd egy szintén Grante gyártmányú 180 cm-es prímfókuszos tükröt állítottam üzembe 1999-ben.
Mind a két Grante tükör pozicionerrel ellátva, forgathatós üzemben használatos, míg további 2-2 db. 90-110- cm-es tükör fixen szerelve, 8 db. fejjel ellátva mûködik jelenleg. A 8 fej 1 db 10-es DiSEqC kapcsolóban történõ közösítést követõen, egyetlen kábellel csatlakozik az "éppen aktuális" mûholdvevõmhöz. Mûholdvételi tartományom a nyugati 55,5 foktól a keleti 96,5 fokig terjed, de a keleti 96,5 fok már akadozik itt Budapesten.
Alkalmazott fejek: a C-sávban; USA gyártmányú 17K-s VECTOR(R/L-re), 20K-s Strong(H/V-re), 18K-s PROTEC (R/L és H/V-re), 15 K-s Sanmartin (R/L és H/V-re), 0,3 dB-s INVERTO (H/V-re) prímfókuszos fejek, míg a Ku sávban; 0,3 dB-s INVACOM és 0,4 dB-s INVERTO prímfókuszos-, valamint 7 db. átlagos, Fuba, Philips, stb. ofset fejek, GRANTE Ku sávos sugárzók és a Ku sávos INVACOM fejekhez INVACOM ADF C-120 típusú sugárzó.

2002. év végén megalapítottam, és a Fõv. Cégbíróság útján bejegyeztettem az - elsõsorban mûhold-vételtechnikai kérdésekkel foglalkozó - ING-SAT Bt. -t, így e név megjelölés (nick névként is) ez idõtõl használatos.

2004-tõl saját weblapot mûködtetek a televízió vételek terén elért eredményeimrõl, tapasztalataimról; http://ing-sat.what.hu regisztrált név alatt, melyen több amatõr-társ által a DX vételeik során rögzített monoszkóp és tesztábra vételének - saját neve alatt történõ - bemutatására is felületet biztosítok. Az oldalon, - többek között - jelenleg már több mint 50.000 db. tesztára-, programazonosító logó-, tv bemondó-hírolvasó, tv-óra, stb. kört felölelõ fotó gyûjtemények találhatók. Az ING-SAT-on megtekinthetõ-, több ezer tesztábrát tartalmazó, s folyamatosan bõvülõ gyûjtemény nemzetközileg is egyedül álló összeállítás, amelyben fellelhetõ monoszkópok és tesztábrák mind konkrét mûholdas vételbõl kerültek rögzítésre. A weblapomon (sok más egyéb információ mellett) különbözõ szempontok szerinti válogatású frekvencia táblázatok-, összeállítások is olvashatók, de megtalálhatók a menüsorából választhatóan a TV és URH antennák (pld.: DVB-T hez) méretezésével kapcsolatos információk is.
Az ING-SAT 2009. augusztus 28.-a óta saját YouTube oldallal is rendelkezik, amely a http://www.youtube.com/ingsat1 linkrõl érhetõ el. Az oldalon százas nagyságrendben-, és folyamatosan bõvülõ "kínálatban" érhetõk el a mûholdas (analóg és digitális rendszerû) vételeimbõl származó, a tesztábrákat, program logókat, programazonosítókat, tv-bemondókat, hírolvasókat, promókat, stb. tartalmazó rövid videók, 1996-tól napjainkig.

Megemlíteném még azt is, hogy az 1976-ban, Budapesten (Szélig Gyula vezetésével) megalakult elsõ magyar TV-DX klubnak alapítói közé tartoztam, ugyan úgy mint az 1999-ben megújult, "újralapított" Magyar (Sat) TV DX Klubnak is, amely egyébként 2009. novemberében volt 10 éves.
Hajdú Mihály dr. http://ing-sat.what.hu
Avatar
ING-SAT
 
Hozzászólások: 4932
Csatlakozott: 2008.09.16. 20:06
Tartózkodási hely: Budapest X.

HozzászólásSzerző: DxBozoth » 2009.01.20. 21:44

A DX-elést 1974-ben kezdtem. Akkor csíptem el az olasz RAI mûsorát. Aztán svéd, norvég, arab adókat is fogtam. 1996-ban vettem vettem az elsõ beltérit, egy Keplert és egy 130-as tányért, amit hamarosan kicseréltem egy Kecskemétire. Azzal már megcsíptem 90 fok keleten a Krasznajovszkát. A másik oldalon a határ a nyugat 45 fok volt. 1997-ben vettem egy 180-as Kunhegyesi üvegszálas tányért. Ezzel elcsíptem a Metro Tv-t 93,5 fokon és 96,5-ön a madagaszkári TV-t. Még ebben az évben fogtam a 103 fokot a Gorizont holdon a Telekanal Rossiját (az imbolygása miatt), nyugaton pedig az 55,5 fokot. 1997-98 évben vettem egy ATI amerikai tükröt egy rádióamatõrtõl. És közben egy 220 -as Kunhegyesi tükörre is szert tettem. 2000-ben vettem a jelenleg is üzemelõ 370-es Andrew tükröt. Ezen a tükrön egy fejbehúzót alkalmaztam a C és Ku sávos fejekhez és imbolygó holdakhoz, a tányér nagy súlya miatt (kb 150-180kg).
Jelenleg a 98,5 fok a keleti szésõ pozíció.
Most építem egy 5 méteres antenna állványzatát.

Az alábbi három lapon a 2002-es Szatelit Magazinban rólam megjelent cikket olvashatjátok el:
KépKépKép
A megfelelõ képre "klikkelve" (kattintva) olvasható méretûvé válik a cikk.


Antenna-park:
Kép
Kép
Kép
Az 5 m-es tükör készülõ állványzata:
KépKép
KépKép
Kép
Kép
(... és a hozzá való polármount)
Avatar
DxBozoth
 
Hozzászólások: 42
Csatlakozott: 2008.09.17. 18:59
Tartózkodási hely: Püspökladány

HozzászólásSzerző: chab7 » 2009.01.21. 20:14

sziasztok

Viszonylag a fiatalabb vadászok közé tartozom 1977-es születésemmel. 1995-ben kezdtem el a mûholdas hobbit. Analóg PACE 100-as beltérivel és egy 120as tükörrel forgatómotorral Astra és Amos között. 1997-ben a digitális mûholdas kor kezdete után egy Humax F1 készülékkel bõvült a rendszer majd nem sokkal utána lecserélte egy Humax F1FOX készülék. Pár évvel késõbb egy 12 colos tolómotorra lett cserélve a régi kis forgatómotor onnantól kinyílt az égbolt a kelet 42 foktól a nyugat 30 fokig. Nem sokkal utána második antennaként egy 180as prímfókuszos antenna is a rendszer része lett pár hónapig csak egy ideiglenes állványon fixen (kézzel állítva más pozíciókba) majd utána egy 18 colos tolómotorral végleges helyére kerülve ahol már belátta az eget kelet 75 foktól nyugat 45 fokig. Idõközben a 120as is lecserélõdött a tetõrõl egy alu 110esre ami már földön lett elhelyezve, fixre mindig más pozíciókba állítva, a 12 colos motor pedig a 180as antenna döntését szolgálta onnantól. A beltéri rendszer is gyarapodott, elõbb egy SkyStar2-vel, aztán egy SkyStar1-el ami gyorsan egy Nexus-S kártyára lett cserélve a rossz SR kezelése miatt. A kártyák beszerzése lecserélte a Humaxot és legközelebb csak pár évre rá volt újra "asztali" beltéri egység a flottában, ami egy Illusionsat M3-as lett a nagyon jó vételi paramétereivel. Idõközben a lakóhelyem megváltozott ami azt eredményezte hogy a 180as rendszer kicsit távol került tõlem de a 110es rendszer a 18 colos forgatással, a beltéri park pedig a még jobb vételi paraméterekkel szolgáló Dreambox 500-assal kiegészülve most is dolgozik, segítve az oldal gyarapodását. Tervben van a 180as rendszer átköltöztetése is de egyelõre a lakóhely fekvése miatt nem lehetne kihasználni így még várat magára az újra 100%-osan üzemelõ mûholdvadászat.
Nehéz az új környezetben újraépíteni mindent, de ami késik nem múlik.
Ezen kívül érdeklõdöm minden frekvenciás vétel iránt, legyen az földi TV vagy rádió.
Nagy vonalakban ennyi rólam.
Üdv mindenkinek és jó vételt!
Avatar
chab7
 
Hozzászólások: 5
Csatlakozott: 2009.01.13. 15:46
Tartózkodási hely: Kisvárda

regimotoros

HozzászólásSzerző: regimotoros » 2009.02.07. 16:40

Horváth János ( régimotoros ) 60 éves, családos vagyok. QTH-m : Szolnok.
Szeretnék rövid ismertetõt adni múltamról és jelenlegi tevékenységemrõl.
A TV-DX amatõrséget 1974-ben kezdtem, mikor Zagyvarékasra költöztem Nagykanizsáról.
Ekkor 24 éves voltam, de már volt bizonyos múltam és tapasztalatom mivel édesapám rádió és TV szerelõ volt Nagykanizsán. A városban a 60-as évek elején elsõk között vásárolt TV készüléket és a mai napig elõttem van hogy micsoda antenna monstrumokat gyártottunk, hogy minél jobb képet láthassunk. Ebben az idõben még csak Budapesten volt TV adó , az sem a legerõsebben sugárzott és csak 1-2 órát egy bizonyos napján a hétnek. De a távolság az 220 km volt és nem volt egyszerû nézhetõ képet varázsolni a TV-re. Sokszor csak a hangyás képet lestük a szomszédok segítségével. De azért lehetett jó mûsorokat is nézni, Pl. Jugoszláv és Osztrák adók. Egyre több TV tulajdonos lett mi pedig egyre több antennát gyártottunk és szereltünk.
Zagyvarékason elkezdtem építeni a saját antenna rendszeremet, hogy a környezõ országok adóit tudjam nézni. Szerb, Román, Orosz, Szlovák…és természetesen a Magyar adókat.
Természetesen én is rabja lettem a nagy távolságú vételeknek. Nyáron mindig azt vártam, hogy mikor jön már a borulás és a vihar, mert akkor jöttek az igazi csemegék - Norvég, Svéd, Dán, Lengyel, Orosz, Spanyol, Svájci, Olasz, és különbözõ Arab államok TV adásai, beállító ábrái. Ezekrõl fotók is készültek melyek szerepeltek is a régi TV- DX klub kiállításán,
ami 1976-ban Budapesten (Szélig Gyula kezdeményezésére) megalakult elsõ magyar TV-DX klub volt és én is tagja voltam.
Ebben az idõszakban ismerkedtem össze Hajdú Misivel, akivel többször személyesen is találkoztunk. Én többször voltam nála Bagon és õ is meglátogatott Zagyvarékason.
Természetesen ebben az idõszakban ismerkedtem meg Tóth Lacival is. Mindkettõjüknek sokat köszönhetek, sok szakmai tapasztalattal gazdagítottak. E kapcsolatok a mai napig is tartanak.
A földi korszakomnak 1980 év végén befellegzett, mivel beköltöztünk Szolnokra egy emeletes épületbe, ahol nem tudtam antennarendszert telepíteni.
Sokévi kihagyás után kezdtem el a SAT DX –el foglalkozni.
Tagja vagyok az 1999-ben megújult, "újralapított" Magyar SAT TV-DX Klubnak is.
Az elsõ mûholdvevõm egy STR-400 típusu analóg készülék volt és egy 110-es antenna. Késõbb egy HUMAX F1 FOX digitális készülékre cseréltem, ami príma kis gép volt az analóg után.
Az idõk folyamán több fajta készüléket, LNB -t és antennát is kipróbáltam.
Készülékeim:
HUMAX F1 FOX , HUMAX IRCI-5400 , STRONG 4375 , ILLUSION M3 , ILLUSION M5 , OPTIBOX Extra PVR , ECHOSMART 771 , DREAMBOX DM 500-S , OPTICUM 9500 HD , NOKIA d-box1 DVB2000 , és természetesen a régi analóg, és egy SRT 540 LTP analóg, ami jó ha van a háznál. És van egy SS2 PC kártyám.
Antennáim:
180-as KATHREIN -tolómotorral, 140-es KECSKEMÉTI -tolómotorral, és egy másik hasonló tudású 140-es -MABO digipowerrel.. Ezek aktívak.
Pozícionerek: ARCON , PMP 102 D , MOTEK , PACE 200
LNB KU sávra: GARDINER, INVACOM, INVERTO, SHARP, LAZER GOLD stb.
C sávra : CHAPARRAL COROTOR , GARDINER , ERIC egypoláros
GOLDEN INTERSTAR, DREAM, STRONG, és egy EHCF -
2104R nevû 2 poláros C LNB
Vételi tartományom: 96,5 fok kelettõl 58 fok nyugat.
Kedvenceim a szélsõ mûholdak és a feed adások figyelése.
Friss adatokat a LyngSatra és a FlySatra szoktam küldeni J Horváth névvel.
Sajnos az utóbbi idõben kevesebb idõm jut a vadászatra, de bízom abban, hogy eljön az idõ amikor ismét sokkal több idõm lesz és aktívabb lehetek.

Kép
Kép
Avatar
regimotoros
 
Hozzászólások: 192
Csatlakozott: 2008.09.17. 20:38
Tartózkodási hely: Szolnok

Bemutatkozás

HozzászólásSzerző: AMIGO » 2009.05.31. 21:23

Sziasztok TV-DX Amatõrök ! Kb 30 évvel ez elött kezdtem a Televíziós vételekkel foglalkozni, majd késõbb a Mûholdas vételek következtek KU és C-sávban egyaránt. Eredményeim közismertek ,így azt itt bemutatni felesleges és hely sincs rá. Nemcsak Magyarországon ismert a nevem,hanem külföldön is ,hiszen a hollandiai székhelyû BENELUX TV-DX CLUB-havonta megjelenõ Bulletinjeiben rendszeresen leközölték a beküldött vételi eredményeimet.A mûholdas vételeknél a legérdekesebb a MIR-ûrállomás majd késõbb az ALFA ( Nemzetközi Ûrállomás ) vételei voltak. Büszke vagyok arra,hogy Magyarországon elsõként népszerûsítettem cikksorozattal a C-sávos ( 4 Ghz -es ) vételeket, melyek elég szépen elterjedtek országunkban is.Részletesebben az eredményeimrõl korábban itt ,ezen a Fórumon ,majd 2009 év elejétõl a SATHUNTERS Fórumán olvashattatok illetve olvashattok.Jelenleg egy antennatorony építésének utolsó simításait végzem .Ezen a tornyon 5db fix pozícióra beállított KU-s antenna van és ezek felett a C-sávos ( 180cm-es ) és a KU-sávos (138cm-es ) forgatható antennák kerültek elhelyezésre . A torony építése a környezõ magasabb házak ,fák takarása miatt lett szükséges. Kilátásom: KU-ban : Kelet 90-tõl nyugat 45 fokig. C-sávban : Kelet 90-tõl Nyugat 40.5 fokig terjed.Ezúton kívánok mindenkinek további jó vételt !
Kép
Kép

Kép
Avatar
AMIGO
 
Hozzászólások: 12
Csatlakozott: 2008.09.20. 11:31
Tartózkodási hely: Szigetújfalu

HozzászólásSzerző: M.Karoly » 2009.06.01. 17:55

Sziasztok Klub tagok, DX-esek! Nagyon röviden magamról egy pár sor. Idõs korom ellenére // 68//. nagyon késõn kezdtem ezt a hobbit amivel megfertõzött egy néhány öreg RÓKA. Tulajdonképpen /csak/ 1992-93 óta van mûholdas vételi lehetõségem, amióta a DUNA-TV felkerült a K-16'-ra. Sajnos mások bánatára én csak offset-antennával foglalkozom. Csak a háztetõre tudok felszerelni antennákat, mert eléggé magas fák vannak a ház körül. De a nehézség leküzdve, jelenleg egy 110-es fix egy 120-as/polarmoontal/ és egy 180-as forgatóval tevékenykedek. Mostanában kisérletezek egy BSC-621/2-es C-KU-kombi lnb-vel. Szeretném a K-80 tól- Ny-45 fokig begyüjteni a fogható C és KU-s adásokat a 180-tükörrel. Ezeket a beltériket használom-használtam:FUBA analog,Hirschmann 3500AD,STRONG4355, VONTAGE 7100 combo mpeg2-4, szuper+földi vétel. Ezúton is sok sok köszönet a nagy öreg vadászoknak: Navratil Ernõ, Kocsis Feri, Horváth Jani, Tóth Laci /bozot/,Hajdú Misi, Molnár Imre, Pálinkás Attila, meg talán a Weinber Tamás aki jelenleg külföldön él. Egy kicsit hosszúra sikeredett a mondókám, sory. T. M.Károly/kisdobos/. 2009.06.01.

Kép.Kép.Kép

(Moderátor: Károly Sat QTH-jának külön felrakott, 1., majd 2. és 3. fotója átemeltem a bemutatkozó soraihoz, az egységesebb áttekinthetõség, kezelhetõség érdekében)
Avatar
M.Karoly
 
Hozzászólások: 30
Csatlakozott: 2008.09.20. 11:37
Tartózkodási hely: Budapest

HozzászólásSzerző: Zorro » 2009.09.20. 21:55

Farkas Zoltánnak hívnak, 1968-ban születtem, Érden lakom. Erõsáramú és autóvillamossági villamos mérnök a szakmai végzettségem. Mindíg is érdekeltek a mûszaki, elektronikai dolgok, azonban az érdeklõdésemet a mûholdas vételek után egy (azóta meghalt+) nagyon segítõ kész embernek, Gábor Róbertnek és a család TV szerelõjének, Godány Dénesnek köszönhetek. Robi (aki a 80-as években a tárnoki rádióállomáson dolgozott) és Dönci bácsi mûholdvevõt, antennát és vevõfejet építettek, melyhez az alkatrészeket Bécsbõl egy harmadik ismerõs szállította. 1986 egyik délutánján megmutatták, hogy mit is csinálnak. Ekkor határoztuk el édesapámmal - akinek szintén sokat köszönhetek a támogatásáért, és nyitottságáért az újra - hogy mi is belefogunk.

1986-87 telén megterveztem egy 180 centis (hasznos átmérõ 175 cm) üvegszálas-alumínium fólia bevonatos parabola antennát, majd családi, ismerõsi segítséggel megépítettük. Közel 100 db készült belõle késõbb, jó pár darab most is üzemel amatõr társainknál. Az antenna használatba vételét elõször a korabeli nyugat-német Elektor újság alapján megépített integrált áramköröket is tartalmazó mûholdvevõvel kezdtem a 13e pozíción található ECS-1 mûhold befogásával. A vevõfej egy akkoriban korszerûnek számító Ku sávos 2,1 dB zajtényezõjû Fuba gyártmány volt, a polarizációkat egy Chaparal korotorral váltottam.

Késõbb a kényelmes kezelés érdekében egy Kathrein UFD-80 típusú beltérit vettünk, melyet Hirschmann és Grundig néven is gyártottak. 49 programot tudott letárolni és ki lehetett bõvíteni egy szintén 49 mûhold helyet tárolni képes pozícionerrel.

A német és hazai szaklapok alapján kaptam kedvet a többi látható mûhold vételére. Mivel csak újságban, képen láttam forgató berendezést, ezért kiszámítottam a mûholdak pályáját, a forgástengelyt és a deklinációs szöget. A számítások alapján családi körben elkészült a Zsiguli ablaktörlõ motorral hajtott tolómotoros polarmount, mellyel a 63e és 27,5w közötti Ku sávban sugárzó mûholdak vétele vált lehetõvé. Ekkor minden szabadon fogható Ku-s adást sikerült levadásznom, sajnos az utókornak nem sok bizonyíték maradt meg ezekrõl a vételekrõl, pár videó kazettás mûsor még talán megvan valahol...

A napokban került a kezembe az említett nyugat-német Elektor újság alapján megépített integrált áramköröket is tartalmazó mûholdvevõ leírásának megsárgult fénymásolata. Íme:

R-SAT (Elektor 1986.11-1987.01)

A vevõ érdekessége volt, hogy úgy tervezték meg, hogy komolyabb mûszerezettség nélkül is megépíthetõ legyen. Ezért számos integrált áramkört tartalmazott. A 950-1750 MHz bemenetet két sávban tudta venni, a KF 610 MHz-en volt, a PLL IC itt demodulálta az FM jelet. A hangolás kézzel történt, de volt benne egy fûrészfog generátor is, ami a mûholdra állítást segítette egy térerõmûszer segítségével. További extra a LNB ellopására figyelmeztetõ koax szakadás-jelzõ zümmer. A polarizáció kezelése nem volt megoldva, erre utólag építettem egy áramkört. A kimenet a VHF sávra volt modulálva.

A megépítés több hónapig tartott a nehézkes alkatrészellátás miatt. Magyarországon a passzív alkatrészeket és az általánosan elterjedt IC-ket lehetett megkapni. Ausztriában sem volt sokkal jobb a helyzet, de ott rendelésre, kitt formájában a kurrens IC-k, Vario-Cap diódák (hangoláshoz) és a muxer pár hetes átfutással meghozták.

Az NYÁK-hoz és magához a leíráshoz egy régi családi ismeretségen keresztül jutottam hozzá. Karesz (Csikar) barátom is "kolléga", mind a mai napig hobbija az elektronika, a tv és mûholdvétel is.
Zorro
Zorro
 
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2009.09.20. 20:35
Tartózkodási hely: Érd

bemutatkozás - Horváth Szilárd

HozzászólásSzerző: Sszilu » 2009.09.29. 19:56

Kedves DXerek!

Horváth Szilárd vagyok, Öttevényen élek feleségemmel (Vera) és két gyermekemmel (Csongor 6 éves, Lili 3,5 éves). 1971-ben születtem, 1984. óta foglalkozom hosszabb-rövidebb megszakításokkal földi TVDX-szel, és kb. 3-4 éve FMDX-szel.

"Az úgy volt, hogy:" megpróbáltam befogni a magyar kettest, és bejött a RAI-1 monoszkópja. Majd Norge Greipstad, és TV1 Sverige. Nem értettem, miért hullámzanak annyira, és egyáltalán mi ez?
Aztán annak idején egy újságban találkoztam Navratil Ernõ egy cikkével,
és írtam neki. Nem volt visszaút... :-) Hajdú Mihállyal is váltottunk a múlt században pár levelet, és ez év elején Õ hívta fel a figyelmemet erre az oldalra.

Az FMDX-szel pár éve foglalkozom, azóta, hogy megtaláltam Apsitos István klubját, fórumát. Ott találtam meg Kocsis Ferit, akirõl sokat hallottam, olvastam már régebben is.

Sajnos, a mûholdas DX kezdetei kimaradtak (lányok, motorozás, bulik...), ma pedig idõ hiányában nem foglalkozom a mûholdas vétellel. Legkedvesebb "földi trófeáim": AFTV Iraklion (VHF-I), WDR1 Köln(VHF C11), Hessen 3 Frankfurt (UHF), SWF Badn (UHF), TV Koper (UHF27), Koper azért érdekes számomra, mert az egész karavankákat "ugorja át" a jel, hogy fogni lehessen, valamint 1989. decemberében a romániai forradalomkor színesben fogtam napokig a "televiziunea romana libera" adását. Az FMDX-ben nincsenek különleges eredményeim, a szokásos tropós távolságok, szokásos ES-távolságok.
Antennarendszerem egy öreg hirschmann forgatón ül, 2db 91 elemes UHF antenna összekötve, 1 db 20 elemes VHF III yagi, 1db 5 elemes I. sávú DX-antenna (ez jelenleg nincs fent) és 2 db 9 elemes yagi, a CCIR URH-sávra ( V és H polarizációval).

Jó vételt kívánok Mindannyiótoknak, üdvözlettel: Horváth Szilárd
Horváth Szilárd
Avatar
Sszilu
 
Hozzászólások: 1255
Csatlakozott: 2009.02.16. 20:58
Tartózkodási hely: Öttevény

Következő

Vissza: Klubhírek

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég