Antennaforgatók SAT vételhez (tolómotorok, Diseq)

Hol és mit érdemes vásárolni.
Avatar
Laczó János
Hozzászólások: 472
Csatlakozott: 2017.03.12. 15:53
Tartózkodási hely: Kengyel (Jász-Nagykun-Szolnok megye)

Re: Antennaforgatók SAT vételhez (tolómotorok, Diseq)

Hozzászólás Szerző: Laczó János »

Szervusz Szilárd!
Zárjuk rövidre a keresést.
Nekem van egy 24˝-os elektromosan hibás tolómotorom.
Ha gondolod ingyen és bérmentve elküldöm Neked!
Avatar
Sszilu
Hozzászólások: 1568
Csatlakozott: 2009.02.16. 19:58
Tartózkodási hely: Öttevény
Vételi telephely: Öttevény

Re: Antennaforgatók SAT vételhez (tolómotorok, Diseq)

Hozzászólás Szerző: Sszilu »

Laczó János írta:Szervusz Szilárd!
Zárjuk rövidre a keresést.
Nekem van egy 24˝-os elektromosan hibás tolómotorom.
Ha gondolod ingyen és bérmentve elküldöm Neked!
Szervusz János!
Nagyon köszönöm a felajánlást! Gondolod, hogy kompatibilis a két tolómotor?
Össze lehet barkáácsolni?
Horváth Szilárd
Avatar
scansat
Hozzászólások: 91
Csatlakozott: 2013.12.03. 20:59
Tartózkodási hely: Tét
Vételi telephely: Tét

Re: Antennaforgatók SAT vételhez (tolómotorok, Diseq)

Hozzászólás Szerző: scansat »

Sziasztok
Ugye minden actuator (aktuátor) vagy tolómotor más feladatra van gyártva. Van nekem kapunyitó is meg tervező-asztal emelő, sőt kórházi ágy mozgató is a műholdvevő antenna tolómotor mellett. Mechanikai elv mindegyiknél ugyanaz. Nagyrészt egyenáramú motor (a nagy nyomaték miatt) hajtómű-fogaskerekek és a menetes orsó mindegyikben van ezért egy pl. yagi antenna polárfordítására mind tökéletesen megfelel. Lévén 2 végállás közt megy.
Viszont míg a régi parabola antenna tolómotorokban a két elektromos pólus (+ és -) váltó mikrokapcsolók mellett van a motor tengelyen egy mágnes ami minden körülfordulásnál zár egy Reed-Relét ami adja a pozíciót (lépés-számot)....ez semmilyen más aktuátorban nincs. Se kapunyitóban se asztal/ágy emelőben. Ezekben állítható végálláskapcsoló van csak a két szélső helyzetre. Ennek okán vagy bele-hackeli az ember a Reed -Relét, vagy ha pl. polárfordításra kell csak, illetve kézi forgatásra mint nálam, akkor anélkül is jó.

A felajánlott 24'-os tolómotort érdemes lenne inkább megjavítani pláne ha motorhibája van csak. A menetes orsó a sok használattól max. kopni szokott de hurrikán kell hogy abban kárt tegyen. Kipucolni....és a motort megtekinteni. Egyszerű mint a faék..két állandó mágnesből álló állórész és tekercselt forgórész. Legrosszabb esetben le van a forgórész égve..van benne vagy 10 deka jó vastag rézdrótból pár menet. Jobb esetben a kommutátort kell csak megpucolni...vagy valamelyik végállás mikrokapcsolónak kakukk beázás vagy beégés miatt..a motor meg jó.

Tolómotor fronton szerintem nem a kereskedelemben a hiba. Ez gyakorlatilag egy diszfunkciós termékké lett. Mert ugye "normális" ember már nem tologat böhöm parabolát egy analóg korszakbéli pozicionerrel mikor anno már volt utána diseqc actuator....és már az is kezd kikopni a fejlett világban a divatból.
https://www.amazon.de/-/en/Geotrack-H-1 ... B004GISCUC
Persze nekünk amatőröknek még néha kell. De hát Trabantot sem árulnak, akinek van, karban tartja és javítja. Minden esetre két különböző tolómotort összebarkácsolni már mazochizmus :lol: . Sosem mernék belevágni. Pláne hogy ma már minden bokor alatt van 3D nyomtató. Sznob mérnökök a tizenéves csemetéiknek vesznek játszani. Műanyag fogaskereket cirka fél óra alatt tud nyomtatni..már ha ért is hozzá a tulaj. De adott esetben cégek is foglalkoznak vele ha ismerősnek nincs:
https://www.igus.hu/info/3d-print-gears
"...and remember that closed source leads to the dark side of the force! "
Jaume Sabater
Válasz küldése