A Fórum tagjai bemutatkoznak.

A Magyar TV-DX Klub -al kapcsolatos hírek, információk.

Moderátor: ING-SAT

Avatar
Kocsis Ferenc
Site Admin
Hozzászólások: 915
Csatlakozott: 2008.09.15. 18:19
Tartózkodási hely: Fertőd
Vételi telephely: Fertőd
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Kocsis Ferenc »

"logovadasz" 2010.07.14 (22:31) -i bejegyzését átmásoltam e topicba.
(admin)


Sziasztok

Ezennel bemutatkoznék, Kiss József vagyok. QTH-m: Sárszentágota (pontosabban mondva attól délre 3 km-re egy másik faluban, csakhogy hivatalosan ez a falucska a fentebb említett községhez tartozik).
Antennám; egy hagyományos erõsítõs tv-antenna a ház-tetõn (2000. május vége óta van meg, 2 vagy 3 tv van rákötve elosztón keresztül), és egy ugyan ilyen a padláson is 2007 nyara óta egy nagyképernyõs tv-n külön). A háztól északra kb 100 m-re egy nagyobb erdõ, kb NY 270 foktól- K 45-60 fokig, 2-3 km-re keletre egy nagyobbacska dombocska, kb. 20-30 m magas, amit egyes térképeken Belátó-hegynek hívnak. Délre sík vidék, 6-8 km-re egy nagyobbacska város, délnyugat-nyugat felé is sík terep.
TV-k: Egy JAMA márkájú 51 cm-es színes, régebben használatban volt egy ORION "Mátra" típusnevû fekete-fehér tv is, (bár most is müködõképes), Régebben volt használatban egy DAEWOO (ez is 51 cm-es színes) márkájú tv is (a villám belecsapott), és egy régi TELEFUNKEN (70 cm-es) nagyképernyõs tv.

A horvát tv-adókkal kapcsolatban annyit mondanék, hogy még nem teljesen szûntek meg az analóg adások, bár azt veszem észre hogy egy pár adó teljesítményét levették (legalábbis én így gondolom, ezért foghatók be sokkal nehezebben), mivel hogy mára virradó éjjel befogtam egy pár frekvencián õket.

HRT 1.: CCIR 9
HRT 2.: UHF 34 és 50 (nagyon gyengén volt vehetõ) és még az UHF 28-as csatornán (itt már nagyobb térerõvel), csakhogy az M1 miatt nehezen jött be, épphogy elnyomta a magyar adást.
RTL TELEVIZIJA: UHF 46 és UHF 25 (több mint valószínû, hogy a vételi viszonyok alapján itt is az RTL TELEVIZIJA zavarta be az M1 adását, lehet hogy még az UHF 21-es és vagy az UHF 51-esen is fogható).

Két kép (mobillal készültek):

Kép...Kép

Üdvözlettel:
logovadasz
Avatar
Németh Józsi
Hozzászólások: 1174
Csatlakozott: 2009.12.28. 21:29
Tartózkodási hely: Békés
Vételi telephely: Békés
Kapcsolat:

Bemutatkozás

Hozzászólás Szerző: Németh Józsi »

Sziasztok!
Engedjétek meg, hogy pár mondatban bemutatkozzak. Németh József vagyok, jelenleg a QTH-m Békés megye Békés nevû városkája. A fõ érdeklõdési "köröm" az FM-DX. A fórumon a 35 évemmel a fiatalabb korosztályhoz tartozom. Végzettségem rádióhírközlési mérnök, jelenleg a Magyar Telekom-nál kábeltelevízió üzemeltetési területen dolgozom.

A TV távolsági vétellel 10-12 éves koromban ismerkedtem meg. Elõször az osztrák TV vétele (nem az Alföldrõl, 2005-ig a Kisalföldön éltem), majd az I. sáv ionoszférás vételeivel. Elkezdtem az irodalmat bújni, gyûjtöttem az Ezermester, Rádiótechnika folyóratokban megjelent TV-DX-szel kapcsolatos cikkeket, majd ezek alapján 14-15 évesen antenna rendszer építésébe kezdtem. Elkészült egy 30 elemes Yagi az IV. sávra, egy Magneta koppintás a C10-re, 8 elemes Yagi a III. sávra és egy 3 elemes a I. sávra. Ezzel a rendszerrel állandó szlovák, osztrák, cseh és idõszakos szlovén, horvát, szerb vételem volt Pannonhalmáról. Sajnos ez a rendszer pár év múlva egy viharban megrongálódott és le kell bontani. Akkor más hobbiba kezdtem, így az antennarendszer nem lett helyreállítva.
A SAT vétellel 1995-ben ismerkedtem meg. A gyõri KTMF (ma Széchenyi egyetem) "mûholdas" laborjában. Az épület tetejére akkor került telepítésre egy Kathrein 2,4m-es primes antenna deklinációs forgatóval. Ku sávos analóg mûholdvételt tekintve a rendszer a keleti 68° és a nyugat 45° között az összes Európára sugárzó mûholdat vette. Sajnos a vételekrõl készített felvétel (videókazetta) idõközben elveszett. 1998-ban bevonultam katonának...ez jelentette az FM-DX hobbim kezdetét, ami mai napig tart.

Készülékeim és antennáim: jelenleg csak FM-DX-re rendelkezem vevõrendszerrel. Tunerek: Sony ST-SE700, Grundig Satellit 500, Videoton RT 7300. Antennák: Hirschmann FM50 2db + házi készítésû 8 elemes Yagi. Kiegészítõk: házi készítésû FET erõsítõk, szintén házi készítésû RDS dekóder, PC-s RDS dekóder és loggoló program.
Pár szóban az elért vételeimrõl: a jelenlegi QTH-mon troposzférikus vétellel rendszeresen vehetõ Románia, Ukrajna, Lengyelország, Szlovákia, Csehország, Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Bosznia, Szerbia, Bulgária nagyteljesítményû adói, ill. ritkán, de visszatérõ vendég az Észak-Olaszország-i Monte Forno adóállomás, melynek távolsága 570km. Ionoszférikus vételeket tekintve a 800-2200km távolságból "rengeteg" állomást sikerült már beazonosítani, talán a legextrább vételem a Türkmén Rádió 2. programja egy azóta is ismeretlen adóállomásról, a legközelebbi szóba jöhetõ adóállomás távolsága is meghaladja a 3200km-et.
Mindenkinek kívánok jó DX-et és kellemes idõtöltést!
üdv Józsi
Avatar
foreman
Hozzászólások: 5
Csatlakozott: 2010.01.11. 14:13
Tartózkodási hely: Nagyvárad (Erdély - Románia)
Vételi telephely: Nagyvárad (Erdély - Románia)

Hozzászólás Szerző: foreman »

Üdv Mindenkinek!
Nevem Farkas Zoltán, lakhelyem Erdély-Nagyvárad.
Nem túl rég, 2008 májusában kezdtem el a mûholdazást, azt is csak egy szerencsés véletlen folytán...-a földi vételeim csapnivalóak voltak a hétvégi házamnál, így elhatároztam, hogy vásárolok egy mûholdveõ szettet. Kezdetben megelégedtem a Duna 1-2 ill. az m2 vételével HB 13-on, de pillanatok alatt kezdtem "kikandikálni" eme 3 csatorna mögé, és leginkább a jelszintek, minõségek kezdtek érdekelni.
Következõ lépésem az volt, hogy a szerény méretû, fixre felszerelt 80-as antennámat kezdtem ide-oda forgatni, kisebb-nagyobb sikerekkel.

...És elkészült az elsõ 4-fejes antennám, egész jó jelszintekkel-minõségekkel 4W-0,8W-4,8E-13E-beállítással, egy 95-ös kör alakú öreg Sharp antennára felszerelve:

Kép
http://www.kepfeltoltes.hu Kép


Ez a 4-fejes dolog tiszavirág-életû volt, egyre inkább a forgatás kezdett el foglalkoztatni-és elkészült az elsõ forgatóm, nagyjából mindent sk készítettem el hozzá, ideig-óráig megelégedtem ezzel is, biciklis forgatónak neveztem el, nem nehéz kitalálni, miért:

[Kép Kép

Közben lassan gyûltek az antennáim-legnagyobb örömömre-és kérésemre :D megleptek egy 190-es prímes antennával-és 2 db. 150-essel, utóbbiakról kiderült, hogy Grante-k!
Elõzõleg az egyik 150-essel próbálkoztam, kihegyeztem az Astra 2D-vételére-pár transzponder lélegzett ugyan keveset, de kevés "pixelesedéssel" egész jó kis vételeim voltak.
Késõbb ugyanezt megtettem a 190-es antennámmal is, itt már stabil vételem volt a nap 24 órájában:

Kép

Most ott tartok, hogy feláldoztam ez utóbbi vételeimet, és megtettem elsõ lépéseimet a C-sávban.
Thaicom-ra vadászva:

Kép

Keleti 90-en:

Kép

Jelen esetben épp egy polarmount gyártásában vagyok, meg kell forgatni ezt a 190-est, ez a hideg idõ nagyon megfelel erre a foglalatosságra.

Itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy köszönetet monjak azoknak a fórumtársaimnak, akik minden szempontból segítettek-és az utamat egyengették, nélkülük nem sikerült volna mindez!
...És köszönöm a lehetõséget, kivánva Mindnyájatoknak boldog Újévet, sok-sok extrém vétellel, tisztelettel: foreman.
Avatar
njjana
Hozzászólások: 12
Csatlakozott: 2010.10.06. 15:15
Tartózkodási hely: Budapest
Vételi telephely: Budapest

Hozzászólás Szerző: njjana »

A nevem N. János, és 1971-ben születtem. Úgy egy éve foglalkozok mûholdak vadászatával. A felszerelésem (most még) egy 60 cm-es 3 betûs szolgáltatótól visszamaradt antenna+fej, és egy 90-es parabola-hálóantenna, Inverto Black Multiconnect Single LNB-vel. A beltérim pedig egy Hirschmann SR110-es. Beszereztem egy DM-3800 forgatót is, de még nincs felszerelve. Elöszõr a felszerelést erõsítve a KU sávot szeretném felfedezni, aztán (lassan) a C sáv a cél.
Lelkes kezdõ
chucky
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2011.08.15. 14:02
Tartózkodási hely: Hatvan
Vételi telephely: Hatvan

Hozzászólás Szerző: chucky »

Kedves Fórumtársak!

Korponai Szabolcs vagyok, 1980 ban születtem. Talán néhányan már ismerhetnek más fórumokról, levelezõlistákról.:) Heves megyében, Lõrinciben lakom és itt is vagyok "berendezkedve" az éteri vadászatra.
1992 nyarán épp áttekertem a rádiósmagnóm a Danubiusról a Juventusra (akkoriban ugye még csak ezek voltak foghatók Budapest környékén és még néhány szlovák adó), amikor is feltûnt, hogy az addig szinte teljesen üres FM sáv tele van angol és spanyol nyelvõ adókkal. Nem tudtam mire vélni, hisz pár óra múlva el is tûntek a semmibe. Mivel 87,5 MHz környékén minden ilyen alkalommal valami furcsa ciripelés volt hallható, azt hittem valami kísérlet.:) Néhány évvel késõbb a Telehold hasábjain, Navratil Ernõ cikkjeibõl vált nyilvánvalóvá, hogy az ionoszféra okozta a vételeket. Késõbb szalagkábellel toldottam meg a teleszkópos antennát, ezzel jelentõs vételi nyereséget sikerült szerezni. Megjelentek a környezõ országok adói is õsszel, tropo alkalmával.
A kilencvenes évek közepén úgy gondoltam, hogy nincs túl messze a határ, ráirányítok pár régi antennát Szlovákiára, hátha összejön valami. Be is jött az 1-es és 2-es program. Egy nyári reggelen viszont (talán a VHF 10-es csatornán) a HRT-1 is bejött. Na onnantól indult a TV-DX szenvedély. Akkoriban egy kis 4 elemes yagi volt a padláson, valamint egy UHF 24-es csatornára készített hosszú antenna.
1993 végén megvettük elsõ mûholdvevõnket egy Telemax TX-300 személyében. Egy évvel késõbb ehhez kézi forgató is társult, így már a Duna tv is elérhetõvé vált. De csak izgatta a fantáziám, hogy picit halacskás a kép és gondoltam állítok rajta. Sikerült az antennát úgy elállítanom, hogy nem tudtam visszaállítani az eredeti állapotot sem.:) Mérgemben löktem rajta egyet, bementem és láss csodát tisztán jött a TV Norge az 1fokos nyugati pozícióból. Na ez volt a sat-dx elsõ impulzusa.:)
A legnagyobb eredményem a CMT Europe vétele az Intelsat 601 mûholdról. Ez a csatorna az Astráról is sugárzott, de kódolva. Hosszas próbálkozás és agyalás után sikeresen vettem a Keleti 62 fokon lévõ olasz mûsorokat is, valamint a szentpétervári hatos csatornát 53 fok keletrõl.
2002-ben vettem meg elsõ digitális beltérim, mely egy Teletech 7000D volt.
Földi tv vételeim közül az alábbiakat említeném meg: STV1, NRK1, TVE1, Rai Uno, Ostankino1, ARD, Avro1
Tropóval délszláv adók jöttek valamint az ORF1-2.
Valamint 1999-ben egy délután az UHF 21-es csatornán a Nato TV is bejött. Meg is lepõdtem, mert a szlovák kettest vártam.:)

Jelenleg egy 91 elemes UHF antenna van felszerelve földi adásokra, és egy Samsung 32C450-as televízióval keresgélem a DVB-T csomagokat. FM vételre 5 elemes Yagi van a padlástérben, melyhez eddig egy Aiwa minihifi társult, de most sikerült beszereznem egy Sony ST-SE520-as tunert. Ezzel talán még eredményesebb lehetek. A mûholdakat egy Dragon S1100-as beltérivel és 110 cm-es forgatható antennával vadászom.

Céljaim között szerepel elsõsorban a délszláv és osztrák DVB-T vétel, ugyanis eddig nem sikerült megcsippentenem õket.:)

Dióhéjban ennyi, elnézést, ha picit hosszúra sikerült.
Avatar
Sszilu
Hozzászólások: 1557
Csatlakozott: 2009.02.16. 19:58
Tartózkodási hely: Öttevény
Vételi telephely: Öttevény

üdvözlet

Hozzászólás Szerző: Sszilu »

Szia Szabolcs!
Én is köszöntelek a fórumban! Az fmdx-listán "szoktunk találkozni". :-)
Üdv.: Szilárd
Horváth Szilárd
csadam
Hozzászólások: 82
Csatlakozott: 2011.08.20. 19:00
Tartózkodási hely: Pápa
Vételi telephely: Pápa
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: csadam »

Kedves hobbitársak!
Csóka Ádám vagyok, egy veszprém megyei kis faluból, Magyargencsrõl. 1995 utolsó elõtti napján születtem. Kb. 2000 óta érdekel a DX, akkor még csak kapcsolgattam a TV-t, és nézegettem, hogy milyen csatornák vannak benne, és e tájt hallottam elõször a HRT 2, HRT 3 és a POP TV adókról. Ezekben az idõkben az akkori analóg kábeltévé- hálózat adásait is vettük. A TV-DX leginkább 2006 tavaszán kötött le, amikor több alkalommal találkoztam egy-két érdekes adóval, mint pl. ARD (C1), TVE1 (C1, C3), RAI UNO (C2), a listát tudnám folytatni, csak nem igazán tartozik ebbe a topicba. 2009-ben sikerült beszereznem egy erõsítõs lepkeantennát, amivel felfedeztem a BHT 1, FTV, NOVA TV, Kanal A, RTS 1, RTRS adókat. Késõbb érdekelt a DX rádión is, de eleinte nem igazán. 2006-ban keltette fel az érdeklõdésemet, amikor kaptam egy Motorola W220 típusú mobiltelefont, amin volt rádió. Ebben az évben találtam rá a soproni Nap rádióra az FM 94.1-en és a pozsonyi Expresre az FM 107.6-on. A mûholdas televíziózást 2003 õszén kezdtem, akkor még analóg beltéri volt, a márkája Einhell. A hozzá tartozó antennát az ASTRA 1 (19.2K) mûholdra sikerült "belõni". Ekkor 45 csatornát találtam rajta, 2008-ban ez a vevõ felmondott, és lett helyette egy LaSat LS 3800 vevõ, ami még mindig (sajnos) analóg, mára már csak 33 csatornát találunk rajta.

SZERK. 2013.04.27.:
2012 tavaszán, a műholdas analóg lekapcsolás előtt egy héttel átálltunk a digitális műholdas vételre, és maradtunk az Astránál. Augusztusban a földi analógot is felváltotta a digitális, a magyar adókon kívül osztrák vétel is van, és néha előbukkant Sljeme (K25, K48) és Pohorje (K27). Ezeken kívül sikeresen vettem a bécsi adásokat is (K24, K34). A földi digitális vételre továbbra is a fent említett lepke antenna van használatban. Augusztus utolsó hetében rendeltem egy 6°-os monoblock műholdvevő fejet, és ettől kezdve az Astrán kívül a Hot Bird csatornái is elérhetők.
Avatar
ING-SAT
Hozzászólások: 5251
Csatlakozott: 2008.09.16. 20:06
Tartózkodási hely: Budapest X.
Vételi telephely: Budapest X.
Kapcsolat:

Re: A Fórum tagjai bemutatkoznak.

Hozzászólás Szerző: ING-SAT »

DxBozóth - M.Tóth László amatőrtársunkkal egy újabb riportot készített és sugározott az elmúlt napokban a püspökladányi Ladány TV.

http://ladanytv.hu/film_u8.html (Sajnos már nem működő link!) :(
Hajdú Mihály dr. https://ing-sat.hu
Peter79
Hozzászólások: 21
Csatlakozott: 2013.04.08. 05:31
Tartózkodási hely: Nagyvárad (Erdély - Románia)
Vételi telephely: Nagyvárad (Erdély - Románia)

Re: A Fórum tagjai bemutatkoznak.

Hozzászólás Szerző: Peter79 »

Sziasztok TV-DX Klub tagok!
Szabo Peter vagyok, 33 eves, Nagyvaradi lakos, Bihar megye, Romania.
Szamomra az elso eterben valo keresgeles folyamata, ahogy visszaemlekszem, a radiozassal kezdodott, meg a 90-es evekben, egy vilagvevo radiokeszulekkel, Thomson rt 660,francia gyartmany, 1995-os kiadas. Tobbnyire a rovidhullamu radioadasok ,,becserkeszesevel'' foglalatoskodtam, ez volt az az idoszak, amikor a kozepiskolat vegeztem, tehat 4 evig nagyon lekotott ez a tema, a rovidhullamu radiozassal kapcsolatban. Hobbim nem csak egyedul vegeztem, hanem volt egy, amator lelkes baratom, akivel annak idejen postai levelezes utjan tartottam a kapcsolatot, cserelgettuk a tapasztalatainkat ebben a temaban, sokszor volt olyan frekvencia ahol en nem ,,fogtam'' semmit o pedig igen, vagy forditva. Sok volt a kulfodi radioadas, es abbol is az angol nyelvu, jot tett nekem most utolag bele gondolva, fejlesztettem angol tudasomat ezaltal, hogy surun hallgattam a mar megszokott posztokat. Akkor meg az internet eleg ,,gyerekcipoben'' jart nekem nem is volt itthon, mara pedig ritka ahol nincs bekotve. Kozepiskola elvegzese utan 1998-1999 ben, ugy emlekszem, elkezdett erdekelni a muholdas adasok vetele is, annak idejen meg csak analog belteri egyseghez lehetett hozzajutni, es meg ahhoz is nehezen, es eleg borsos aron, legalabbis itt nalunk. Az elso belteri egysegem egy analog Strong belteri volt, amivel sikerrel ,,befogtam'' az Astra muhold adasait, emlekszem milyen orom volt, mikor bejott a nemet Enjoy radio adasa, mar annak idejen szinvonalas musort adtak, sokat hallgattam, felveteleket is keszitettem.
Jelenleg 2 offset antennam van, az egyik egy 100 cm-es acel, univerzal fejjel, fixen rogzitett nyugati 0.8 iranyba (1 fok west) Thor5 es 6 -ot figyeli, a masik antennam csak 100 -es Triax alluminium, inverto black ultra twin vevofejjel 0,2 db low noise 40 mm,amiko forgatomotorral, a belteri egyseg az egy amiko 8340-es full hd dvb/dvb s2 tunerrel,ket usb csatlakozo,Conax kartyaolvaso, es alul modul fogado egyseg, halozati csatlakozoval. Veteleimet nyugati 30 fok Hispasat muhold es keleti 60 fok Intelsat 904 tudom vegezni.
Nagy vonalakban ennyi rolam.
Udv. mindenkinek, es jo vetelt!
Peter79
Avatar
ING-SAT
Hozzászólások: 5251
Csatlakozott: 2008.09.16. 20:06
Tartózkodási hely: Budapest X.
Vételi telephely: Budapest X.
Kapcsolat:

Re: A Fórum tagjai bemutatkoznak.

Hozzászólás Szerző: ING-SAT »

Peter79 írta:Sziasztok tv dx klub tagok!
G.Peter vagyok,Nagyvaradon lakom,Bihar megyeben,Romania.1979 ben szulettem.
A muholdas tv adasok vetelevel szeretek foglalkozni,...
Kedves Péter!

Üdvözöllek a Magyar TV-DX Klub Fórumán!
Hajdú Mihály dr. https://ing-sat.hu
Válasz küldése