TV-DX a VHF-I. sávban.

VHF/UHF sávon történt vételek. Trófeák, QSL -ek.

Moderátor: ING-SAT

Válasz küldése
Avatar
ING-SAT
Hozzászólások: 5251
Csatlakozott: 2008.09.16. 20:06
Tartózkodási hely: Budapest X.
Vételi telephely: Budapest X.
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: ING-SAT »

Sziasztok!

Gulyás Zoltán TV-DX "trófeáinak" ismeretésre körében, most az Ír-, a Portugál-, a Görög-, a Svajci és a Német (NSZK) TV eredményes vételét mutatnám be, egy-egy fotó melléklet csatolásával is.
Az Ír TV 1. programjának vételét az ír, ún. "B" csatornán (53,75 - 59,75 MHz) üzemelõ, Maghera állomásról sikerült elérnie. A Portugál TV vételét az E.2. és E.3. csatornán is elérte, a vételrõl készített fotókat az RTP 1 és az RTP PORTO felifrattal rögzített a FUBK tip. tesztábrákkal. A Görög TV vételét két állomásról, az E.3 csatornán Akarnaika, míg az E.4 csatornán a nagy teljesítménnyel (200 kW ERP) sugározott Saitas Achaia vételét is elérte. A Svajci TV francia, olasz és német (retoroman) nyelvû programjai eltérõ feliratú tesztábrákat sugároztak ipari adás keretében. A francia nyelvû, SSR 1 tesztábra felirat feliratú adást az E.4. csatornán La Dole állomásról, míg a némethez hasonló, retoromán nyelvû programot az E.2. csatornán Bantiger, és az E.3. csatornán Uetliberg állomásról vette, ahonnan a tesztábrát SRG 1 felirattal adták. A Német Szövetségi Köztársaság különbözõ regionális tv-programját nagyszámban vette a VHF I. sávban, de az UHF sávban is gyakran eredményes volt, s ahonnan a leggyakrabban ZDF programját vette, amelyet egységesen az un. 2. programként adtak a Szövetségi Köztársaságban. A ZDF ipari adás keretében, változó-, ZDF, DBP ZDF, és DBP felirattal adta a FUBK típusú tesztábrájukat.

Üdv.: ING-SAT

Kép..Kép..Kép

Kép..Kép
Hajdú Mihály dr. https://ing-sat.hu
Avatar
ING-SAT
Hozzászólások: 5251
Csatlakozott: 2008.09.16. 20:06
Tartózkodási hely: Budapest X.
Vételi telephely: Budapest X.
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: ING-SAT »

Sziasztok!

Gulyás Zoltán TV-DX vételeinek ismertése körében, most a Svéd-, és a Finn TV földfelszíni adóállomásainak eredményes vételét mutatnám be. A Svéd TV (SR) vételét a VHF I. sávban az E.2., az E.3. és az E.4. csatornán is sikerült elérnie. Az E.2. csatornán: Hörby, Örebro, és Vännäs, az E.3. csatornán: Skövde és Sveg, míg az E.4. csatornán: Avlsbyn, Östersund és Stockholm adóállomásokról volt lehetséges a Svéd Tv 1. programjának vétele. A Finn TV (YLE) vételével is sikeresen megbírkózott, s azt az E.3. és az E.4. csatornán is vette több állomásról. A Finn Tv 1. programjának vétele az E.3. csatornán: Tervola, az E.4. csatornán: Kilpisjärvi, Ruka és Vuokatti állomásokról volt lehetséges. Egyébbként egy ideig, az E.2. csatornán Tampere állomásról a Finn TV 2. programját is lehetett venni szerencsés körülmények között. Zoltán svéd és finn véteibõl néhány tesztábra fotóját be is mutatnám.

Üdv.: ING-SAT

Kép..Kép..Kép
Hajdú Mihály dr. https://ing-sat.hu
Avatar
ING-SAT
Hozzászólások: 5251
Csatlakozott: 2008.09.16. 20:06
Tartózkodási hely: Budapest X.
Vételi telephely: Budapest X.
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: ING-SAT »

Sziasztok!

Gulyás Zoltán TV-DX eredményeinek bemutatása körében írt a rövid sorozatom befejezõ epizódjában az 1970-80-as évek Szovjetúniójának tv-vételeibõl válogatnák-, s mutatnák be néhányat a Fórum olvasóinak.
A Szovjetúnióban már ez idõ tájt is több mint 50 nagyteljesítményû tv adó üzemelt a VHF I.-II. tv-sávban, azaz az OIRT 1.-5. csatornákon, amelyeken a hazai amatõrök DX vételei is történtek. A tv állomások döntõ része jó egynéhány évig semmilyen azonosító felirattal nem látták el az „ipari adás” keretében sugározott monoszkóp-, vagy elektronikus tesztábrájukat. Az általánosan ismert 0249 típusszámú TABLICA monoszkóp sem tartalmazott állomás-azonosító feliratot, de nem látták el a kezdeti idõszakban alkalmazott fekete-fehér, ún. orosz típusú tesztábrát sem, de a magyarországi HTV által forgalmazott, ún. TR.0782 típusú színes, elektronikus tesztábrát sem. Legelsõk között az ún. csehszlovák típusú elektronikus tesztábrát kezdték ellátni egyes állomások azonosító felirattal, ilyen volt pld. az OIRT 1. csatornán Rostov-na Donu. Részben a HTV TR.0782 típusú, színes tesztábrájának „tovább fejlesztett” változatának is tekinthetõ a CT.0167 típusú tesztábrát szintén leggyakrabban adó-állomás azonosító felirat nélkül adták, s annak „fejlécében” esetleg dátumot, vagy idõkijelzést tüntettek fel. A 80-as években kezdett elterjedni nagyobb arányban, hogy az országos jelentõségû gerincadókat azonosító felirattal is ellátták, így megkönnyítették a hazai amatõrök helyzetét is abban, hogy egyes szovjet vételek állomásai ténylegesen is azonosíthatókká váltak. Zoltánnak is sikerült így több konkrétan azonosítható szovjet gerincadót is fognia. Megemlíteném ezek körében pld. Oroszország területérõl, az OIRT 1. és az OIRT 3. csatornán a Leningrád-i 1. és 2. program vételét, és pld. az OIRT 1. csatornán a Rostov-na Donu vételét. Az egyes szovjet tagköztársaságok is igyekeztek egy idõ után saját azonosító felirattal ellátott tesztábrákat alkalmazni, így fogta Zoltán és még jó egynéhány hazai tv-amatõr is, pld. az OIRT 2. és 3. csatornán az Észt Tv programjait Tallinn adóállomásról, vagy az OIRT 3. csatornán Lettország (Latvias) 1. programját Rigából. A terjedelmi korlátokra is tekintettel csupán néhány ilyen vételének fotóját mutatnám be a Fórum olvasóinak.

Üdv.: ING-SAT

Kép..Kép..Kép
Hajdú Mihály dr. https://ing-sat.hu
Avatar
ING-SAT
Hozzászólások: 5251
Csatlakozott: 2008.09.16. 20:06
Tartózkodási hely: Budapest X.
Vételi telephely: Budapest X.
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: ING-SAT »

Siasztok!

Gulyás Zoltán kaposvári TV-DX amatõrnek a VHF-I. sávban elért eredményeibõl való "szemezgetés" után, most a magyar TV-DX-elés egyik "nagy öregjét", az 1969/1970-tõl, kb. az 1980-as évek végéig Pápán amatõrködõ, most Pápakovácsiban lakó Mogyorói Ervint szeretném bemutatni-, illetve az Õ igen sikeres TV-DX eredményeit szeretném megosztani Veletek. Ervin már korban is az idõsebb amatõrök közé tartozik, hisz 1941-es születésû, s aktív korában radar meteorológus volt, így igen csak tisztában volt az aktuális magaslégköri állapotokkal, és ki is használta azok kedvezõ hatásait. Az igazán pompás eredményei közül, most az angol és a francia vételeit mutatnám be.

Mint tudjátok, a VHF I. sávban az angolok 405 soros-, míg a franciák (akik mindig is a különcségükrõl voltak híresek) 819 soros képbontású adást (és pozitív képmodulációt) használtak. Így az eredményes vételükhöz a 625 soros hazai tv-készüléket át kellett alakítani. Ervin a (pozitív/negatív) képmoduláció váltást és a sorfrekvencia megfelelõ átállítását páratlan tökéletesen megoldotta, s olyan minõséget ért el az angol és francia dx-vételei során, melyet én másoknál azóta sem tapasztaltam.
Az angol DX vételei közül a BBC 1 ún. "F" típusú monoszkóp ábráját, és a PM5544 típusú, BBC 1 feliratos elektronikus tesztábráját, valamint további 2 db, feliratos BBC 1 programazonosító fotót mutatok be, melyek közül az egyik a BBC Skóciai adásból (Kirk o Shotts - Channel 3) került rögzítésre. Egyébként az angol 1-2-3-4-5. csatornán nagyteljesítményû, 100-200 kW.ERP teljesítményû adóállomások üzemeltek. Az eredményes francia vételei közül pedig, a TDF TF1 feliratú, speciális francia monoszkópot, valamint a felül TDF, alul TF 1 feliratot tartalmazó PM 5534 típusú elektronikus tesztábrát mutatom be.

Üdv.: ING-SAT

Kép..Kép

Kép..Kép

Kép..Kép
Hajdú Mihály dr. https://ing-sat.hu
Avatar
ING-SAT
Hozzászólások: 5251
Csatlakozott: 2008.09.16. 20:06
Tartózkodási hely: Budapest X.
Vételi telephely: Budapest X.
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: ING-SAT »

Sziasztok!

Mogyoródi Ervin TV-DX amatõr vételi eredményeibõl való „szemezgetésem” során, most a Közel-keleti, az arab vételi közül mutatnák be néhányat. Ervin DX vételeinek jelentõs része már azért is különlegességnek számítanak, mivel az 1970-es évek közepén „kezdõ” amatõrök már egyre kevésbé láthatták az Õ általa még kitûnõ minõségben rögzített egyes monoszkópokat (vetített programazonosító és tv-képernyõ beállítását elõsegítõ képeket), hisz a 70-es évek elejétõl már egyre több tv-társaság tért át elõször a fekete-fehér, majd a színes-, elektronikus úton elõállított tesztábrák alkalmazására.
Elsõként a Jordán Tv által alkalmazott, ún. Marconi típusú, arab feliratos monoszkóp ábra-, majd a „váltást” követõen bevezetett, ún. PM.5544 típusú tesztábra vételérõl készült fotóját mutatom be, melyen a JTV AMMAN felirattal azonosítottak, s „megtoldom” még a tesztábrák fotóját az adáskezdést követõen sugározott, mecset program-logó képével is. Vételei a CCIR.03. csatornán, a 100 kW adóteljesítménnyel sugárzó Amman-i székhelyû adóállomásról történtek.
Ervin jordániai vételi után, a libanoni TV-DX vételeire térnék ki, mivel Libanonból a CLT – Compagnie Libanaise de TV programját vette sikeresen a CCIR.04. csatornán, Maasser el Chouf állomásról, ahonnan 60 kW teljesítménnyel „adtak”. A libanoni CLT klasszikus monoszkópot, tesztábrát nem sugározott a 70-es évek elején, hanem a mellékelten bemutatandó „nagy rácsháló” ábrát „adták” ipari adás keretében a tv-képcsövek kellõ képgeometriájának beállításához. Az adáskezdés után viszont azonosító felirattal ellátott program-logót adtak, amely akár egy "karikás-ostorhoz" is hasonlítható lenne, de ténylegesen az a CLT betûk megjelenítésére szolgált.
Érdekesség a szíriai vétele is Ervinnek, hisz a Szíriai TV (STC) 1969/72 –es években a Magyar Tv által is alkalmazotthoz hasonló, ún. RETMA 1956 típusú monoszkóp ábrát adták, azzal a különbséggel, hogy a monoszkóp középsõ részén, a négyzet alapban (körben) elhelyezkedõ szürkeségi (%-os megosztású) skála helyén csak egy 100%-os telítettségû, fekete sávokat alkalmaztak. A CCIR.4 csatornán vett Hassake adóállomásról egyébként 95 kW (ERP) teljesítménnyel sugározták a szír tv programot. A szíriai vételek „azonosíthatóságát” megnehezítette, hogy ugyanebben az idõszakban az egyiptomi tv (EGYPT) szintén ugyan ezt a kivitelû (teljes fekete sávos) RETMA 1956 típusú monoszkópot adta Port Said-ból, ahonnan a szintén arab nyelvû, EGYPT 1. programját lehetett venni a VHF I. sávban. Ervinnek még két, kis Közel-keleti arab "állam" vételét sikerült elérni a 60/70 évek fordulóján, egyik az Arab Emirátusok (UAE) beli Dubai csatornája a CCIR.02 csatornán, másik a Bahraini TV volt a CCIR.04. csatornán 120 kW teljesítménnyel sugározott Isa Town (Manama), amely az évtizedfordulón és még néhány évig utánna is az ún. "F" típusú monoszkóp ábrát használta. Külön érdekesség viszont, az UAE televíziója által használt, ún. PM5540 típusú, Philips elektronikus tesztábra, amely még fekete-fehér beállíltó ábra volt, s amely így a színskála helyett csak szürkeségi-, és gradációs skálát tartalmazott.

Üdv.: ING-SAT

Kép..Kép

Kép..Kép

Kép..Kép

Kép..Kép
Hajdú Mihály dr. https://ing-sat.hu
Avatar
ING-SAT
Hozzászólások: 5251
Csatlakozott: 2008.09.16. 20:06
Tartózkodási hely: Budapest X.
Vételi telephely: Budapest X.
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: ING-SAT »

Sziasztok!

Mogyoródi Ervin munkásságának bemutatása körében, most az ibériai félsziget két országának, Spanyolországnak és Portugáliának a vétele körében elért eredményeibõl válogatnák. E válogatásnak is egyik fõ szempontja, hogy Ervin minél régebbi eredményei, vételi fotói közül mutassak be néhányat, hisz a 70-es évek második felében, illetve azután „kezdõ” TV-DX amatõrök jobbára már csak a különbözõ-, elektronikus tesztábrákat figyelhették meg vételeik során, míg ezt megelõzõen volt még remény-, és lehetõség a klasszikus monoszkópábrák elcsípésére is. Spanyolország e körben különösen is figyelemre méltó, hisz általában nem az európai trendet követték az egyes tesztábrák alkalmazásában, hanem általában saját fejlesztésû monoszkópokat, majd elektronikus tesztábrákat alkalmaztak.

A spanyol DX vételek során ismert az, hogy az egyes régióközponti adók saját azonosító felirattal is ellátták az általunk alkalmazott monoszkóp ábrát. A régi típusú spanyol monoszkópok közül a TVE Valencia és az RTVE Zona Sur feliratút mutatom be, amelyek még teljes egészében fekete-fehér beállító ábrák voltak. A bemutatandó fotói sorát egy ún. „kockaábra” is reprezentálja, amelyben a szürkeségi skála és a színskála elemei is megjelentek már, de ezt viszonylag rövid ideig, néhány évig alkalmazta a Spanyol TV, s „elõjött” a saját fejlesztésû színes-, monoszkópszerû, de ténylegesen elektronikus úton elõállított tesztábrájával. Ezt az ábrát a nagyszámú-, és nagyteljesítményû VHF I. sávú adók a spanyol 1. programnál a Cadena I, míg a VHF I. sávban vehetõ egyetlen állomásról (a CCIR 02. csatornán: Santiago de Compostella) vehetõ 2. programnál a Cadena II. felirattal sugározták. A késõbbiekben ennél a típusú monoszkóp tesztábránál is elkezdtek egyéb program azonosító feliratokat elhelyezni, illetve a bevezetett, ún. "spanyol típusú" CBP tesztábráknál már általánosságban is alkalmazták az adó neve és csatorna száma feltüntetést is. Az egyes adók az adáskezdést közvetlenül megelõzõen, program logót is adtak, amelyek közül az 1. programot a CCIR 04. csatornán sugárzó Barcelona logóját mutatnám be.

A portugál DX vételek körében (már csak a lényegesen kevesebb számban vehetõ állomás miatt is) szerényebben voltak a lehetõségek, mivel a 70-es évek elejéig a Portugál TV (RTP) egy fekete-fehér, ún. „E” típusú moszkóp ábrát adott RTP felirattal, s a második tv-programjuk elindítása után különböztették meg ezt a program azonosító logók sugárzásakor, illetve az idõközben bevezetett, ún. FUBK típusú, színes beállító ábra alkalmazásakor RTP 1 felirattal, ill. amikor pld. az Azori szigeteken a CCIR.04. csatornán üzemelõ Cume adóállomás is saját (R.T.P. - ACORES) azonosító feliratú ábrát kapott. Egyébként a portugálok is adták némi eltéréssel, a spanyol vételeknél bemutatott kocka ábrát is.

Üdv.: ING-SAT

Kép..Kép

Kép..Kép

Kép..Kép

Kép..Kép

Kép
Hajdú Mihály dr. https://ing-sat.hu
Avatar
ING-SAT
Hozzászólások: 5251
Csatlakozott: 2008.09.16. 20:06
Tartózkodási hely: Budapest X.
Vételi telephely: Budapest X.
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: ING-SAT »

Sziasztok!

Mogyoródi Ervin TV-DX eredményei közül most az olasz, a német és a svájci vételeit ismertetném veletek.
Mint ismert az Olasz Televízió (RAI) az VHF I. tv-sávban, az olasz csatornabeosztás szerinti A, B és C csatornákon sugároz. Ebben a frekvencia tartományban az „A” csatornán 3 db., a „B” csatornán 4 db. és az ún. „C” csatornán 1 db. nagyobb teljesítményû, ún. gerincadó vétele volt lehetséges, amelyek egységesen a RAI 1. programját (Program Nacionale) sugározták és kitûnõ vételei lehetõségei voltak a hazai amatõrök részére is, így Ervin is ezeket vette „a vételi idõszakokban” nagy gyakorisággal, s neki még volt lehetõsége a 60-as és 70-es évek fordulóján az ún. olasz (RAI) típusú, fekete-fehér monoszkóp vételére is, melyet a PM 5544 típusú elektronikus beállító ábra alkalmazása követett, ahol az elsõ idõszakban a RAI 1 azonosító feliratot még csak a tesztábra alsó részén tüntették fel. A RAI 2 programját (Secondo Programma) az UHF sávban sugározta, s a jó terjedési idõszakokban több alkalommal sikeresen vette a CCIR 25. csatornán Monte Venda-ból ahol még a RAI monoszkóp 2. programos változatát is sikerült elcsípnie, melyet mellékelten be is mutatok.
A Német Szövetségi Köztársaság Televíziójának 1. programját (ARD 1) a VHF I. tv-sávban 7 különbözõ állomásról is sikerült vennie, ezek a CCIR 02. csatornán: Biedenkopf (HR), Göttelborner Höhe (SR) és Grünten (BR), a CCIR 03. csatornán Kreuzberg (BR), valamint a CCIR 04. csatornán Flensburg (NDR), Ochsenkupf (BR) és Raichberg (SWF) voltak, s amelyek általában 100 kW teljesítménnyel adtak. Az egyes adóállomások a 70-es évek elejéig még adták az ún. Telefunken 05 típusú fekete-fehér monoszkóp ábrát is, de viszonylag hamar áttértek a színes FUBK típusú elektronikus tesztábra sugárzására. Mind két beállító ábra típust a gerincadók tekintetében azonosító feliratokkal is ellátták, Ervin vételei közül ezekbõl 2 db.-ot be is mutatok, az ARD programazonosító logójával együtt.
Végül röviden kitérve a Svájci Televízió (+PTT) VHF I. tv-sávbeli DX vételeire is; a német és retoroman nyelvû (SRG) programot a CCIR 02. csatornán Bantiger és a CCIR 03. csatornán Uetliberg állomásról, míg a francia nyelvû (SSR) programot a CCIR 04. csatornán La Dôle állomásról vette, amely adóállomások 100-144 kW teljesítményûek voltak. Itt jegyezném meg, hogy az olasz nyelvû (TSI) programot a VHF I. sávban csak az egy igen kis teljesítménnyel (5W) sugárzó Iragna állomásról adták a CCIR 02. csatornán. A német nyelvû programnál alkalmazott +PTT SRG 1 feliratú, és a francia nyelvû programnál alkalmazott +PTT SSR 1 felirattal sugározott FUBK típusú tesztábra fotóját is bemutatom. A svájci televízió a 60-as évek legvégére már beszüntette az ún. svájci típusú, fekete-fehér monoszkóp ábrájának sugárzását.

Üdv.: ING-SAT

Kép..Kép

Kép

Kép..Kép

Kép

Kép..Kép
Hajdú Mihály dr. https://ing-sat.hu
Avatar
ING-SAT
Hozzászólások: 5251
Csatlakozott: 2008.09.16. 20:06
Tartózkodási hely: Budapest X.
Vételi telephely: Budapest X.
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: ING-SAT »

Sziasztok!

Mogyoródi Ervin TV-DX eredményeinek megmutatása során, most elsõsorban a Skandináv országok vétele körében elért eredményeirõl számolnák be.
A Norvég Televízió (NRK) vétele körében jelentõs változások zajlottak le a 60-as évek legvégétõl a 70-es évek közepéig az alkalmazott tesztábrák, beállító ábrák alkalmazása terén. Az idõ ciklus elején még az ún. "F" típusú monoszkóp ábrát használták alul NRK rövidítés felirattal (a mellékelten bemutatott monoszkópjuk alsó részén lévõ szöveg alól is "kilóg" az NRK felirat rövidítés. Az ún. "F" típusú monoszkóp sugárzásának utolsó idõszakában egy rövid ideig még az ún. FUBK típusú elektronikus tesztábrát is használtak NRK felirattal. Ezt követõen a PM5544 típusú elektronikus beálító ábrát elõször, felül NORGE, alul az NRK, majd késõbb alul TELEVERKET felirattal használták. A 60-as és 70-es évek fordulóján még nem látták el adóállomás név azonosító felirattal ezeket az ábrákat, s még idõkijelzés sem volt rajtuk. Így Ervin, bár az ún. CCIR.02, a CCIR.03. és CCIR.04. csatornán sokszor-, és sok helyrõl vette a norvég tévé adókat, de hogy pontosan melyik adóállomások vétele történt meg, az akkor még nem volt beazonosítható. Késõbb e körben jelentõs változásként a Norvég Televízió bevezette a PM554 típusú színesz tesztábrájánál az adóállomás azonosító feliratozást is, megkönnyitve ezzel az amatõrök eredményeinek vétel azonosítását is.
A Svéd Televízió (SR) viszont sohasem különböztette meg a VHF I. tv-sávban (CCIR. 2-4. csat.) vehetõ egyes adóállomásait. A vételi ciklus elsõ felében az ún. "kislányos" svéd monoszkóp ábrát sugározták TV 1 TELEVERKET Stockholm felirattal, majd a 70-es évek elején 1-2 évig (a szines elektronikus tesztábra használat általános bevezetéséig) a közben "megnõtt kislány" képét sugározták sürkeségi skálával, ezt követõen pedig a PM5544 tip. színes tesztábra sugárzását kezdték meg, felül csupán a TV 1 felirattal. A SVERIGE felirat használatát ezen ábránál csak a 70-es évek közepét követõen alkalmazták.
A Finn Televízió (YLE) 1. programjának vételét Ervin is a CCIR.02.-03. és 04. csatornákon érte el, ahol a korai idõszakban még az ún. "F" típusú moszkópábrát adták, majd a FUBK típusú tesztábra használatára térték át, amelyen a YLEISRADIO feliratot adták, míg a 2. programot a CCIR.02. csatornán Tampere állomásról sikerült elcsípnie. Ervinnek még szerencséje volt a Finn TV 2. programját a "G" típusú monoszkóp ábrával is vennie, amelyen alul a YLEISRADIO TV2 feliratot használták. Bár a vétel elég gyenge minõségû volt, de a finn vételek körében, a 2. programnál mégis ezt az ábrát mutatnám be annak különlegessége miatt, hisz a késõbb amatõrködõk ezt az ábrát már nem láthatták a finn 2. program vétele során.
Az általa a CCIR.03. és 04. csatornán Funen, ill. Copenhagen) állomásokról vett Dán TV (DR) vételeinél is inkább a 60-as évek második feléig használt, fekete-fehér PM5540 típusú elektronikus tesztábrát mutatom be mellékletként.
Végezetül 1-1 fotó erejéig, a (bár 625 soros, de pozitív képmodulációjú) Belga TV (BRT) CCIR.02 (Antwerpen) és az Ír TV (RTE) az ír, ún. "B" csatornán (Maghera) történt vételeit mutatom be. Mind két vételnél az alkalmazott tesztábrák feliratozása érdemel figyelmet, azaz, hogy még egyik esetében sem tüntették fel rajtuk a TV 1 feliratot, de pld. az ír tesztábrának hiányzik a középsõ "kereszt eleme" is.

Üdv.: ING-SAT


Kép..Kép

Kép

Kép..Kép

Kép

Kép..Kép

Kép..Kép

Kép
Hajdú Mihály dr. https://ing-sat.hu
Avatar
ING-SAT
Hozzászólások: 5251
Csatlakozott: 2008.09.16. 20:06
Tartózkodási hely: Budapest X.
Vételi telephely: Budapest X.
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: ING-SAT »

Sziasztok!

Mogyoródi Ervin amatõrtársunk „TV-DX –elésének" bemutatása során, most egy rövid epizód erejéig a (volt) Szovjetúnióból történt tv-vételeire térnék ki, bemutatva az alkalmazott tesztábrák típusait, azok legfõbb változásait a 70-es évek elejétõl a 80-as évek végéig.
Mint sokan tudjátok, a Szovjetúnióban már a 70-es évek végén, mint egy 160-170 db. nagy teljesítményû, ún. gerincadó üzemelt a VHF I.-II. sávokban, azaz az OIRT. 01.-05. csatornákon, amelyek a DX-elés során igen gyakran elérhetõk voltak, különösen az OIRT 01.-03. csatornákon. Az UHF sávban ebben az idõben már közel hasonló nagyságrendû gerincadó mûködött a hatalmas országban, s amelyekrõl már 2-3 különbözõ programot is sugároztak. A 3. és 4. programot csak az UHF sávú a dókról adták, de elõfordult, hogy több, nemzetiségi, ún. 2. programot is már az újabb, az UHF sávú adókról indítottak.

A 70-es évek közepéig-, azaz több évtizedik, kizárólagosan a TABLICA 0249 típus számú, fekete-fehér monoszkóp ábrát adták, minden azonosítása szolgálható felirat nélkül. A 70-es évek közepén kezdték alkalmazni a saját fejlesztésû, két változatban is használatos, még szintén csak fekete-fehér, és azonosító felirat nélküli elektronikus tesztábráikat, ahol a háttér „alap hálóábra” fekete, vagy fehér változata jelentette a különbséget, illetve a szürkeségi skálát-, és az ún. MHz-skálát is tartalmazó tesztábrában is minimális eltérést figyelhettünk meg. Ez idõszakot követõen kezdték meg a tesztábrák importját a KGST országaiból és kezdték meg azok sugárzását az egyes adóállomások. Ennek egyik elsõ példáját pld. a Rostov na Donu vételénél figyelhettük meg, a kik az ún. csehszlovák (EZO 1) típusú, fekete-fehér elektronikus tesztábrát adták Rostov felirattal, de hasonlóan eltérést mutatott az országos „gyakorlattól” pld. az Észt TV-nek az Eesti TV Tallin feliratú tesztábrája is az OIRT.03. csatornán. A színes adás elterjedésével a Szovjetúnió is (sok KGST országhoz hasonlóan, mint pld. az NDK-, a Lengyel-, a Román TV) a magyar HTV által kifejlesztett TR.0782 típusú, színes elektronikus tesztábrát kezdte el alkalmazni két változatban is, az egyiknél felül alkalmazták a CT (Centrál TV) feliratot, míg a másik változatnál a tesztábra alsó részén, s ennél a (gyakrabban alkalmazott) változatnál kört is használtak a tesztábránál a kép geometria könnyebb beállíthatósága érdekében. Mint a mellékletként bemutatott tesztábrákról is megállapíthatók, még ezeknél sem alkalmaztak adóállomás azonosító feliratokat. Ezt a „pluszt” a 70-es évek végén, 80-as évek elején bevezetett ún. CT.0167 típusú, színes tesztábra hozta meg, amelyet ha jól megfigyelünk, egyértelmûen a magyar fejlesztésû TR.0782 típusú tesztábra „átdolgozásának” tekinthetünk. Még ezt a tesztábrát is az elsõ idõben azonosító felirat nélkül adták, majd a tesztábra felsõ mezõjében a CT, és a dátum-, ill. idõ feliratot kezdték el feltüntetni. Egyes, nagyobb adóállomások ezt a típusú ábrát kezdték alkalmazni, azonosításhoz feliratozva. Így vette Ervin-, és sokan mások is, pld. az OIRT.01. csatornán LENINGRAD, ROSTOV DON, stb., vagy pld. az OIRT.03. csatornán LATVIAS, KIEV, stb. felirattal ezt a teszt ábra típust. Mivel ilyen feliratozású tesztábrákat a Gulyás Zoltán amatõrtársunkról korábban készített TV-DX beszámolómnál már bemutattam, így azokat itt már nem ismételném meg. Egy érdekes program azonosító logót azonban még bemutatnák az általánosan használt I. program, II. program, ………..IV. program ábrái mellett, Az egyes nagyobb adóállomások az adáskezdést közvetlenül megelõzõen az adó nevére utaló képet-, feliratot is sugároztak. Ezek közül az ORT.01. csatornán Ervin által vett igazi különlegességre hívnám fel a figyelmetek, mely során VLADIVOSTOK-ot vette. A logó minõsége némi kívánni valót hagy maga után, de az azonosító felirat azért még így is jól olvasható, a vételi távolság (Kb. 13.000 km!) pedig magáért beszél.

Üdv.: ING-SAT

Kép..Kép

Kép..Kép

Kép..Kép

Kép..Kép

Kép
Hajdú Mihály dr. https://ing-sat.hu
Avatar
ING-SAT
Hozzászólások: 5251
Csatlakozott: 2008.09.16. 20:06
Tartózkodási hely: Budapest X.
Vételi telephely: Budapest X.
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: ING-SAT »

Sziasztok!

Mogyoródi Ervin amatõrtársunk nagytávolságú TV-DX eredményei körében tett szemezgetés után, a pápai QTH-járól elért „közelebbi” azaz a szomszédos országoknak a 70-es és a 80-as években elért vételeit is röviden szemléltetném.
A Jugoszláv Rádió és Televízió (JRT) szervezetnek az egyes szövetségi köztársaságai az egyes programjaik tekintetében, más és más típusú, feliratozású tesztábrák használatát vezették be. Ervinnek lehetõsége volt még a 70-es évek legelején az ún. EBU típusú, fekete-fehér tesztábrákat is rögzítenie, mielõtt az egyes tagköztársaságok televíziói áttértek volna a PM5544 típusú-, illetve a FUBK típusú elektronikus tesztábrák használatára.
Szerbia Televízióját több állomásról is sikeresen vette, így pld. Jastrebac, Avala (Belgrád), Crveni Cot (Novi Sad – Újvidék), Iriski Venac, Subotica (Szabadka) adóit. A Horvátországi Televízió programjait elsõsorban Psunj, Slejeme (Zágráb), Biokovo és Ucka állomásokról vette. A Szlovén Televízió vétele során Kum, Krvavec (Ljubjana), Plesivec állomásról, és a Koper-i stúdió vétele során Nanos állomásról volt sikeres. Végül, a Bosznia-Hercegovina Televíziója szarajevói stúdiójának vételét Kozara, Pljesevica és Vlasic állomásokról sikerült elérnie. Az általa vett tesztábrák és a Koperi stúdió adáskezdõ logóját mellékelten be is mutatom Nektek.

Üdv.: ING-SAT

Kép..Kép

Kép

Kép..Kép

Kép..Kép

Kép..Kép

Kép..Kép
Hajdú Mihály dr. https://ing-sat.hu
Válasz küldése