TV-DX a VHF-I. sávban.

VHF/UHF sávon történt vételek. Trófeák, QSL -ek.

Moderátor: ING-SAT

Válasz küldése
Avatar
ING-SAT
Hozzászólások: 5251
Csatlakozott: 2008.09.16. 20:06
Tartózkodási hely: Budapest X.
Vételi telephely: Budapest X.
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: ING-SAT »

Sziasztok!

Rottenbacher Sándor gödi tv-amatõr TV-DX vételi sikerességének bemutatása 5. folytatásában az Európán kívüli vételi ereményeinek bemutatásával adnám közre:


EURÓPÁN KÍVÜLI TV-DX VÉTEK


Jordánia - Jordan (JTV)

Az Európán kívüli TV-DX-ek körében Rottenbacher Sándor a Jordán TV (JTV) vételével volt a legsikeresebb, hisz legtöbb alkalommal-, és minõségben a JTV programját vette az E.3. csatornán a 128 kW adóteljesítményû Ammanból. Sándor jordániai vételei során, a Jordán TV az adáskezdését megelõzõ tesztadása során PM5544 típusú, színes, elektronikus tesztábrát sugározott JTV AMMAN, illetve JTV SUWEILEH feliratozással, illetve digitális órakijelzéssel, melyet (a tv-program adáskezdésével együtt. tv-óra, program-logó, stb.) sikerült több alkalommal is lefotóznia, melyet itt be is mutatnék. A Jordán Tv vétele egyébként kb. 2.250 km.

[img]http://ing-sat.what.hu/images/tv-dx-ama ... etc[1].JPG[/img].[img]http://ing-sat.what.hu/images/tv-dx-ama ... etc[2].JPG[/img]

[img]http://ing-sat.what.hu/images/tv-dx-ama ... etc[3].JPG[/img].[img]http://ing-sat.what.hu/images/tv-dx-ama ... etc[4].JPG[/img]

[img]http://ing-sat.what.hu/images/tv-dx-ama ... ogo[1].JPG[/img].[img]http://ing-sat.what.hu/images/tv-dx-ama ... ora[1].JPG[/img]


Szíria - Syrian Arab Rep. (SRT)

A Szíriai TV (SRT) vételét is viszonylag gyakran, lényegében minden évben 1-2 alkalommal elérte Rottenbacher Sándor az E.4. csatornán a 200 kW adóteljesítményû, Hassake állomásról. Egyébként az E.3. csatornán is üzemel az STC-nek 2 db. közepes teljesítményû adója, Aboukamal és Nabi-Saleh, melyek DX vétele elõfordulhatott. Az SRT vételibõl készült fotóiból bemutatnám az, "arab", ORTAS DAMAS feliratú, PM5544 típusú, színes, digitális idõkijelzéssel ellátott elektronikus tesztábráját, valamint a Szír Tv adáskezdõ, nemzeti zászlós inzertjét is. Az SRT vételi távolsága Sándornál kb. 2.100 km volt. Egyébként a bemutatandó hírolvasói-, és a különleges formájú program logos képet a Benelux TV-DX Club "Bulletin" kiadványa lapján sikerült azonosítania Sándornak, aki rendre megkapta a klubtól az idõszaki (havi) kiadványát.

[img]http://ing-sat.what.hu/images/tv-dx-ama ... etc[1].JPG[/img].[img]http://ing-sat.what.hu/images/tv-dx-ama ... ogo[1].JPG[/img]

[img]http://ing-sat.what.hu/images/tv-dx-ama ... ndo[2].JPG[/img].[img]http://ing-sat.what.hu/images/tv-dx-ama ... ram[1].JPG[/img]


Libanon - Lebanon (CLT)

A Libanoni Televízió, a Tele Liban (Compagnie Libanaise de Television) CLT vételét az E.4. csatornán 60 kW adóteljesítménnyel sugárzó Masser el Chuf állomásról sikerült néhány alkalommal elcsípnie. Az itt bemutatandó vételi fotót a CLT 1983. 05. 12.-i, azonosított vételû adásából rögzítette Rottenbacher Sándor. A CLT-nek az E.2. csatornán üzemelt még 3 db. kisteljesítményû (1 kW teljesítményû) állomása, melynek vétele elméletileg nem volt kizárható. A CLT vételi távolsága kb. 2.400 km volt. Egyébként az 1970-es évek közepén még "rács-háló" ábra etc-t (TG-t) használtak.

[img]http://ing-sat.what.hu/images/tv-dx-ama ... non[1].JPG[/img].[img]http://ing-sat.what.hu/images/tv-dx-ama ... gra[1].JPG[/img]


Irán - Iran (NIRTV)

Az Iráni Televízió, a NIRTV vétele Magyarországon az igazi ritkaságok közé tartozik részben a kedvezõtlen vételi távolsága miatt, így az eredményes vételével kevés amatõr büszkélkedhet. Rottenbacher Sándor ezen kevesek közé tartozik, hisz az E.4. csatornán vette a 2.800 km-re lévõ Ilām állomásról a NIRTV adáskezdõ logoját. Egyébként az E.2. és az E.3. csatornán (Boushehr - 3.600 km) is üzemelt 1-1 kisebb teljesítményû adója a NIRTV-nek. Egyébként 1985-ben már digitális órakijelzéses, IRIB feliratos FuBK típusú etc-t használtak.

[img]http://ing-sat.what.hu/images/tv-dx-ama ... ogo[1].JPG[/img].[img]http://ing-sat.what.hu/images/tv-dx-ama ... uBK[1].JPG[/img]


Egyesült Arab Emirárusok - United Arab Emirates

Az Egyesült Arab Emirátusokból két programot is sikerült elcsípnie az elmúlt évtizedek alatt Rottenbacher Sándornak. Az E.2. csatornán vette Dubai Radio and Colour Television adását a 25 kW adóteljesítménnyel sugárzó, Deira állomásról. Vételének különlegessége egyrészt a vett PM5538 típusú, elektronikus tesztábra, amely formájú, kivitelû PM tesztábrát az elmúlt évtizedek alatt máshonnan még nem vett, más részt a Dubai vételének távolsága is "tiszteletet érdemel", hisz az kb. 4.100 km távolságú volt. A vett tesztábra felirata felül DUBAI, alul "2 10 33 41", ugyanis ezeken a csatornákon sugározták az Dubai Emirátus tv-programját.

Az Egyesült Arab Emirátusokból, Abu-Dhabi-ból egy alkalommal elcsípett egy másik programot is, amely szintén az E.2. csatornán történt, amikor az United Arab Emirates Television programját vette a szintén 25 kW adóteljesítményû, Dubai adóállomásról. A vétele során rögzített PM5544 típusú elektronikus tesztábra felirata alul: UAE ABU-DHABI. E TV-DX vétel távolsága is kb. 4.100 km volt. Egyébként 1985-ben volt az UAE ABU-DHABI tv-nek az E.3. csatornán, Habshan-ból sugárzó adója is.

[img]http://ing-sat.what.hu/images/tv-dx-ama ... -E2[1].JPG[/img].[img]http://ing-sat.what.hu/images/tv-dx-ama ... -E3[1].JPG[/img]


Szaúd Arábia - Saudi Arabia (HZ-22 TV)

Rottenbacher Sándor azon kevés szerencsés hazai tv-amatõr közé tartozott, aki sikeresen vette néhány alkalommal egyértelmûen azonosítottan is a Szaúd-arábiai magán televíziót, az USA olaj konszernével közösen üzemeltett HZ-22 TV (Aramco TV) programját az E.3. csatornán, Dhahran-ból. A TV-DX vétele során rögzített fotón látható, digitális idõkijelzéses, PM5544 típusú, elektronikus tesztábra felirata, felül HZ-22 TV, alul CHANNEL 3. A különleges vétel távolsága kb. 3.650 km volt! A bemutatandó HZ-22 TV program képet - a különles logoja alapján - szintén a Benelux TV-DX Club "Bulletin" kiadványa lapján sikerült azonosítania Sándornak.

[img]http://ing-sat.what.hu/images/tv-dx-ama ... -HZ[2].JPG[/img].[img]http://ing-sat.what.hu/images/tv-dx-ama ... ram[1].JPG[/img]


Tunisz - Tunisia (RTT)

Rottenbacher Sándor-nak még a Tuniszi TV (Radiodiffusion television Tunisienne) adásának, tesztábrájának elcsípésében is szerencséje volt 1985. évben, amikor az E.4. csatornán vette a 40 kW adóteljesítményû Remada állomásról az RTT adását. A vett FuBK típusú, elektronikus tesztábra felirata RTT baloldalt, míg a feliratozásra szolgáló "mezõ" jobb oldalán arab betûs RTT. A vételi különlegesség, DX távolsága kb. 1.550 km volt!

[img]http://ing-sat.what.hu/images/tv-dx-ama ... nis[2].JPG[/img]


Nigéria - Nigeria (NTA)

Végezetül szeretnék beszámolni még Rottenbacher Sándornak egy további, különleges, egyedi vételérõl, melyet szintén a VHF-I. tv-sávban ért Nigéria TV vétele tekintetében, amikor is egy alkalommal eredményesen, és azonosíthatóan vette az NTA Sokoto tv-programját (program logoját) az E.3. csatornán Jaradi állomásról. (Itt említeném meg, hogy egy másik hazai tv-amatõr, püspökladányi DX-Bozóth korábban az NTV Ibadan vételét csípte el az E.4. csatornán.) A nigériai TV-DX vétel távolsága kb. 3.900 - 4.000 km volt.

[img]http://ing-sat.what.hu/images/tv-dx-ama ... oto[1].JPG[/img]


Ennyi lett volna! Gratulálok Sándornak az igazán nagyszerû TV-DX eredményeihez.
Amennyiben a még azonosításra váró fotók közül ez egyértemûen megtörténik, úgy azokkal a beszámoló anyagát majd kiegészítem.

Rottenbacher Sándornak a 20-30 év távlatából még fellelt QSL lapjait (és leveleit) a Klub Fórumunk célkönyvtárában bemutatom, ott megtekinthetõ.

A Sándorról készített összeállításom teljes anyaga, a QSL-lapokkal egységes szerkezetben, az ING-SAT weboldalamnak a tv-amatõröket bemutató könyvtárából névszerint kiválaszthatóan-, illetve a [ http://ing-sat.what.hu/tv-dx-amateurs/rottenbacher.htm ] linkrõl közvetlenül is olvasható.

Végezetül megemlítem még, hogy Rottenbacher Sándor tv-amatõr társunknak a TV-DX-en kívül van még egy, szintén több évtizedes hobbija, a diszmadár nevelés, mellyel kapcsolatban "madarász" webes oldalt is üzemeltet, amely [ http://www.freeweb.hu/rottenbacher-sandor/index.php ] linkrõl közvetlenül is elérhetõ!
Hajdú Mihály dr. https://ing-sat.hu
Avatar
ING-SAT
Hozzászólások: 5251
Csatlakozott: 2008.09.16. 20:06
Tartózkodási hely: Budapest X.
Vételi telephely: Budapest X.
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: ING-SAT »

Sziasztok!

Nekrológ: Személyesen én nem ismertem az 1957-es születésû, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Õr-i QTH-val rendekezõ Szilágyi László tv-amatõr társunkat, aki egyébként az újralapított Magyar TV-DX Klubnak is regisztrált tagja volt. Az 1980-as évek második felében elért tv-vételi eredményeirõl mostanában hallva, próbáltam adatokat beszerezni róla. Sajnos azonban falujából, szomszédaitól olyan információkat kaptam, hogy László súlyos betegségben, igen fiatalon, 52 éves korában, 2009 tavaszán elhunyt.
Szilágyi László tv-amatõr egyébként az 1980-as évek második felében, az 1990-es évek legelején volt a legaktívabb, s több igen figyelemre méltó, egyedi TV-DX-el is (Irán, Szaud-Arábia, Egyiptom, Tunisz, Nigéria, stb. "rendelkezett", amelyekrõl szóló vételi értesítéseit a Benelux DX Club BDXC Bulletinje is leközelte pld. az 1988. évi 3., az 1988. évi 5. számában, továbbá az 1991. évi 3. számban is közöltek tõle vételi értesítéseket, DX fotókat, melyeket (az adott Bulletin oldalak alapján) itt most, én is bemutatnék:
(Amennyiben sikerülne róla-, tv-amatõri munkásságáról, eredményeirõl további adatokat, információkat, vételi fotókat, stb. beszerezni, úgy összeállítanék róla is egy beszámolót ide a KLub Fórumára. Aki esetleg rendelkezik tõle (pld. amatõri "fotócsere program" keretében) vételi fotókkal, adatokkal, azt kérem, hogy segítsen.)

Kép.Kép..Kép..Kép
Hajdú Mihály dr. https://ing-sat.hu
Avatar
Kocsis Ferenc
Site Admin
Hozzászólások: 915
Csatlakozott: 2008.09.15. 18:19
Tartózkodási hely: Fertőd
Vételi telephely: Fertőd
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: Kocsis Ferenc »

ING-SAT írta:Szilágyi László tv-amatõr ... (Amennyiben sikerülne róla-, tv-amatõri munkásságáról, eredményeirõl további adatokat, információkat, vételi fotókat, stb. beszerezni, úgy összeállítanék róla is egy beszámolót ide a Klub Fórumára.
Nagyon szép gondolat, Misi!
Méltatlan lenne, ha akármelyik amatõrtársunk neve munkássága a feledésbe merülne. Az internet korában sokkal könnyebb a helyzet: a megoldás adott, csak anyag legyen hozzá.
Én a magam részérõl - nem álltam közelebbi kapcsolatban Lacival, ráadásul Õ igazolványt sem készíttetett (fotó) - azt tudom felajánlani, hogy korábbi TAV vagy BDXC Bulletin számokban keresgélek fotók után...
Avatar
ING-SAT
Hozzászólások: 5251
Csatlakozott: 2008.09.16. 20:06
Tartózkodási hely: Budapest X.
Vételi telephely: Budapest X.
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: ING-SAT »

Tisztelt Navratil Ernõ Fórumtárs!

Mint korábbi beírásomban a Sathunters-en már jeleztem, próbáltam megkeresni az általad hivatkozott Szilágyi László tv-amatõrt (akit én személyesen nem ismeretem), de falujában, Õr-ben való érdeklõdésemre közölték, hogy 2009. tavaszán, 52 évesen elhunyt. Tekintettel erre a sajnálatos körülményre is, szeretném megõrizni egy írással (vételi beszámolóval) amatõrtársunk emlékét, aki regisztrált tagja volt a Magyar TV-DX Klubnak is. A Benelux BDXC Bulletinjei mellett, sajnos nagyon kevés információval rendelkezem Szilágyi László vételi eredményeirõl, ezért kérlek, hogy amennyiben a korábbi kapcsolatotokból - esetleg az amatõri fotócsere program keretében - nálad fellelhetõk lennének még vételi fotók tõle, úgy azt akár elektronikus formában (szekennelve) küld meg számomra, hogy minél teljesebb mértékben bemutathassuk elhunyt amatõrtársunk TV-DX vételi eredményeit.
Segítséged elõre is megköszönném!
Üdvözlettel:
Hajdú Mihály dr. https://ing-sat.hu
Avatar
ING-SAT
Hozzászólások: 5251
Csatlakozott: 2008.09.16. 20:06
Tartózkodási hely: Budapest X.
Vételi telephely: Budapest X.
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: ING-SAT »

Sziasztok!

A 2009. tavaszán elhunyt tv-amatõr-, és TV-DX Klub tagtársunk, Szilágyi László figyelemre méltó távolsági tv-vételei eredményeinek bemutatására - további ismert vételi dokumentációk hiányában - az alábbi rövid anyagot állítottam össze:

Szilágyi László TV-DX amatõr a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Õr községben lévõ QTH-ján hódolt a távolsági televízió vételek hobbijának. Az 1957-ben született Szilágyi László az 1980-as évek második felében és az 1990-es évek elején igen eredményes tv-amatõri munkásságáról tett tanúbizonyosságot, hisz mind amellett, hogy sikeresen vette a környezõ országok [Szovjetunió - Ukrajna, Románia, Jugoszlávia (Szerbia, Horvátország, stb.), Ausztria, Csehszlovákia (Csehország és Szlovákia) számos tv-állomását a VHF I-III. és az UHF IV/V. tv-sávokban - amelyre e beszámoló keretében, most külön nem térnék ki - a környezõ országok távoli-, azaz 100-400 km-re lévõ tv-állomások vételén túl, azonban a nagytávolságú, ún. TV-DX vételek terén is igen sikeres és eredményes volt. Szilágyi László ezen vételeibõl, vételi eredményeibõl állítanák össze egy kis beszámolót, különös tekintettel arra a szomorú körülményre is, hogy tv-amatõr társunk - aki az 1999-ben újralapított Magyar TV-DX Klubnak is tagja volt - 2009. tavaszán, 52 évesen elhunyt.

A Skandináv országok televízióinak vétele közül, Szilágyi Lászlónak a Svéd TV (SR/STV), valamint a Norvég TV vételét mutatnám be elõször.
A Svéd Televízió 1.[/b] programját a VHF-I. tv-sáv csatornáin, azaz az E.2., E.3. és E.4. csatornákon vette számtalan alkalommal, kitûnõ minõségben. Mivel a Svéd Televízió a TV1 SVERIGE általános feliratozás mellett, külön azonosító feliratot nem helyezett el az idõ-kijelzéses, PM5534 típusú tesztábrán, így nem voltak helyileg külön-külön azonosíthatók az egyes svéd vételei.

Ezzel szemben a Norvég Televízió (NRK) az 1980-as években már NORGE TELEVERKET általános feliratozású, PM5534 típusú, színes, elektronikus (idõ-kijelzéses) tesztábra mellett az egyes gerincadói tv-állomások már a saját adó nevükkel is feliratozták ezt az ábra típust. A VHF-I. tv-sávban, azaz az E.2., E.3. és E.4 csatornákon több norvég adót is sikeresen vett Szilágyi László, melyek közül e beszámolóban egyet emelnék ki, Gamlemsveten adóját az E.3. csatornán, amely vétele során a NORGE GAMLEM feliratú, PM5534 típusú tesztábrát vette.

[img]http://ing-sat.what.hu/images/tv-dx-ama ... 534[1].jpg[/img]..[img]http://ing-sat.what.hu/images/tv-dx-ama ... 534[1].jpg[/img]
.....TV1 SVERIGE PM5534 etc. (E.2-3-4.)..........NORGE GAMLEM PM5534 etc. (E.3.)


Az egyes Észak-európai országok televíziói mellett Európa nyugati felének televíziói közül is számosnak vételét elérte Szilágyi László, ezek közül most a flamand-német nyelvû Belga Televízió, a BRT vételét mutatnám be, melyet az E.2. csatornán vette Antwerpenbõl. A vétel során BRT TV1 feliratú, PM5544 típusú elektronikus tesztábrát rögzített, melyet itt is bemutatok.

Dél-Európából származó vételei közül, a görögországi Kréta szigetén, Iraklionból sugározott, az amerikai hadsereg tv-adóját, az AFRTS-t mutatnám be, melyet a kis adóteljesítmény ellenére (0,1 kW), sikeresen vett már 1987-ben is az amerikai csatornabeosztás szerinti, ún. A.2. csatornán (55,25/59, 75 MHz), amely vételébõl egy feliratos programrészlet fotót szintén bemutatnék.

[img]http://ing-sat.what.hu/images/tv-dx-ama ... 544[1].jpg[/img]..[img]http://ing-sat.what.hu/images/tv-dx-ama ... ion[1].jpg[/img]
........BRT TV1 PM5544 tip. etc. (E.2.).....................AFRTS - Iraklion (A.2.)


Az afrikai kontinens televíziói közül is többet sikeresen vett Szilágyi László. Többször is eredményesen vette 1990-ben az Egyiptomi Televízió, az EBT/ERTU 1. programját, melyet az E.4. csatornán vetet, a kb. 2.000 km vételi távolságú, Dumyat állomásról, amely 0,9 kW teljesítménnyel az 1. programot adta. A bemutatott egyiptomi vételi fotók egyikén a tv-program CBP tesztábrája látható, a jobb felsõ sarkában "hármas piramis" programazonosító logóval, míg a másik vételi fotón a program "hármas piramis" teljes képernyõs logója látható.

[img]http://ing-sat.what.hu/images/tv-dx-ama ... CBP[1].jpg[/img]..[img]http://ing-sat.what.hu/images/tv-dx-ama ... ogo[1].jpg[/img]
........ERTU 1 CBP etc.- Dumyat (E.4.)............ERTU 1 program logoja - Dumyat (E.4.)


Figyelemre méltó vételi eredménye volt a Tuniszi TV 1. programjának vétele is, melyet az E.4. csatornán, kb. 2.000 km vételi távolságú Remada állomásról vett, FuBK típusú elektronikus tesztábrával, RTT azonosító felirattal.

Afrikai vételei közül azonban legkülönlegesebb, igazi "egyediség" a Nigériai Televízió, az NTA vétele 1986 július 03.-án, az E.4. csatornán, Sokoto állomásról. A nigériai vétele során rögzített program logó felirata: NTA SOKOTO. Szilágyi László különleges nigériai DX vételének távolsága kb. 4.000 km volt!

[img]http://ing-sat.what.hu/images/tv-dx-ama ... uBK[1].jpg[/img]..[img]http://ing-sat.what.hu/images/tv-dx-ama ... E.3[1].jpg[/img]
.................RTT - Remada (E.4.)................................NTA SOKOTO (E.4.)


A Közel-keleti arab térségbõl, az arábiai félszigetrõl is igazi különlegességek vételével büszkélkedhetett Szilágyi László.
Vételi különlegességnek számít a Szaud Arábiai privát TV, az ARAMCO TV vétele az E.3. csatornán Dhahran állomásról, melynek sikeres, tesztábrával is azonosítható eredményes DX vétele csak kevés tv-amatõrnek adatott meg. A 3.700 km vételi távolságú DX-e során, HZ-22TV CHANNEL-3 felirattal vette 1986. június 8.-án az ARAMCO TV PM5534 típusú, idõ-kijelzéses elektronikus tesztábráját, melyen az elektronikus óra jól láthatóan, 09-óra, 40 perc, 29 másodpercet mutat!

Szintén az igazi vételi különlegességek közé tartozott az Egyesült Arab Emirátusok TV-nak vétele 1987. július 24.-én az E.3. csatornán, Habshan állomásról. A kb. 4.100 km vételi távolságú DX során a CH 5 6 7 UAE ABU DHABI feliratú, PM5544 típusú, elektronikus tesztábrát fotózott, amelyet bemutatok.

[img]http://ing-sat.what.hu/images/tv-dx-ama ... 534[1].jpg[/img]..[img]http://ing-sat.what.hu/images/tv-dx-ama ... 544[1].jpg[/img]
....HZ-22TV CHANNEL-3 PM5534 (E.3.)........UAE ABU DHABI - Habshan PM5544 (E.3.)


A viszonylag kedvezõtlen vételi távolsága-, és vételi iránya miatt, Magyarországon viszonylag a ritkábban fordult elõ az Iráni Televízió, az IRIB vétele. Szilágyi László azonban 1990. június 21.-én az E.2. csatornán Shiraz állomásról sikeresen vette az Iráni Televízió 1. programját FuBK típusú elektronikus tesztábrával, IRIB felirattal, amely DX vétele meghaladta 3.300 km távolságot.

[img]http://ing-sat.what.hu/images/tv-dx-ama ... uBK[1].jpg[/img]
........IRIB - Shiraz FuBK etc. (E.2.)


Szilágyi László tv-amatõrködése során néhány hazai amatõrrel szorosabb kapcsolatot tartott, így pld. Rottenbacher Sándor gödi tv-amatõrrel, akit gyakran meglátogatott személyesen is, mivel Sándor, - a Benelux DX Club regisztrált tagjaként - több alkalommal elküldte (a sajátjaival együtt) Szilágyi László TV-DX vételi eredményeit is a Benelux DX Club havonta megjelenõ lapjába, az ún. BDXC Bulletin-jébe. Így, a mostani vételi beszámolóm elkészítése során, elsõsorban a Benelux DX Club BDXC Bulletinjének 1988. évi 3., az 1988. évi 5. és az 1991. évi 3. számaiban megjelent tv-vételi fotói alapján állítottam össze.


Budapest, 2010. július 11.
Hajdú Mihály dr. https://ing-sat.hu
Avatar
ING-SAT
Hozzászólások: 5251
Csatlakozott: 2008.09.16. 20:06
Tartózkodási hely: Budapest X.
Vételi telephely: Budapest X.
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: ING-SAT »

Sziasztok!

Az idõközben (Rottenbacher Sándor gödi amatõrtársunk segítségével) felderített néhány további vételi fotó alapján kiegészítettem az elhunyt amatõrtársunk, Szilágyi László vételi eredményeirõl készített rövid ismertetõm, amely így egységes szerkezetben, a már hivatkozott, az ING-SAT tv-amatõröket bemutató könyvárban, ill. megjelölt htm oldalon [ http://ing-sat.what.hu/tv-dx-amateurs/szilagyi.htm ] megtekinthetõ.
Hajdú Mihály dr. https://ing-sat.hu
Avatar
ING-SAT
Hozzászólások: 5251
Csatlakozott: 2008.09.16. 20:06
Tartózkodási hely: Budapest X.
Vételi telephely: Budapest X.
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: ING-SAT »

Sziasztok!

Navratil Ernõ Ráckevei tv-amatõr a közelmúltban megküldött részemre 75 db. TV-DX fotót, melyeket még Bakos Gábor amatõrtásunk küldött meg részére az 1990-es években.
Valamennyi fotót átnéztem, beszkenneltem s a Bakos Gáborról 2009. decemberében készített beszámoló anyagával összevetve néhány újdonságot, azaz a megírt beszámólóban eddig még nem szerepelt távolsági vételeirõl készült fotót találtam, így azokat most elhelyeztem Bakos Gábor "anyagában", továbbá a kapott fotók alapján, azok közül néhányat "minõségcsere keretében lecseréltem.

A Bakos Gábor TV-DX-es munkásságáról készített, s a Klub Fóruma mellett az "ING-SAT-ról" is olvasható beszámoló anyagában eddig nem látható újabb fotókat az alábbiakban bemutatnám it is:

Viszonylagos gyakorisággaL, színesben is sikerült vennie az UZSGOROD-i tv-adó cirilbetûs feliratozással ellátott, ún. UEIT típusú etc-t, továbbá több alkalommal az NSZK beli ZDF tv-társaság néhány adóját az UHF sáv frekvenciáin.

Kép.Kép
..........Ukrán TV UEIT típusú feliratos etc-je.........NSZK ZDF adóállomásának FuBK tip. etc-je

A közszolgálati olasz (RAI) TV-DX-eit eddig szemléltetõ, bemutatott vételi fotói mellett, most a RAI feliratú, PM5544 típusú etc. fotóját mutatnám be, de ez mellet külön is figyelmet érdemel, hogy Bakos Gábor több olasz privát tv-adót is sikeresen vett és lefotózott a VHF és az UHF sáv frekvenciáin.

Kép.Kép
...................RAI feliratos olasz etc...................ANTENNA 1 feliratos olasz privát tv-adó etc-je

Kép.Kép
..TELEREGIONE feliratos olasz privát adó etc.........TVR feliratos olasz privát tv-adó etc-je

Az eddig bemutatott Szír TV (STC/ORTAS) vételein túl, Navratil Ernõtõl több, további sikeres vételének fotója is elõkerült, ezekbõl 2 db.-ot mutatnék itt be.

Kép.Kép
.......ORTAS-DAMAS feiratú PM5534 tip. etc........................ORTAS adáskezdõ inzertje

Bakos Gábor egy alkalommal azonosítottan is sikeresen vette az Iraki TV, a BTV programját is az E.3. csatornán, amely egy kisteljesítményû, ún. relé állomás lehetett, hisz az ismert csatornalistákon nem található a VHF-I. tv-sávban iraki adó. Az 1984. 08. 02.-i vétele során lefotózott program kép, inzert arab betûs felirata egyébként: Iltelefizjon Ilradijja Bagdad.
Az iraki vétele mellett, további különlegessége az Izraeli TV, az IBA programjának, tv-hiradójának vétele is, melybõl egy fotóját szintén bemutatnám.

Kép.Kép
.........Iraki Tv azonosító feliratos inzertje..........................IBA TV órája 1984-ben

Bakos Gábor tv-amatõr DX-es munkásságát teljességében, egységes szerkezetben bemutató anyag a http://ing-sat.what.hu weboldalnak a TV amatõröket bemutató könyvtárában olvasható.
Hajdú Mihály dr. https://ing-sat.hu
Avatar
ING-SAT
Hozzászólások: 5251
Csatlakozott: 2008.09.16. 20:06
Tartózkodási hely: Budapest X.
Vételi telephely: Budapest X.
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: ING-SAT »

Sziasztok!

Az elmúlt 4 hónapban begyűjtött (kapott) további infók és TV-DX vételi fotók alapján alaposan kiegészített beszámoló-, amatőri munkásság összefoglaló elemzése olvasható az ING-SAT-on Rottenbacher Sándor gödi tv-amatõrrõl, így azt ajánlom a "téma" iránt érdeklődők figyelmébe.

Akit az összeállítás érdekel, az a kibővített írást egységes szerkezetben; akár az ING-SAT menüsorából, a TV amatőröket bemutató könyvtárból Rottenbacher Sándor tv-amatõrt kiválasztva-, közvetlenül is elérhetően megtekintheti.

A bővítésből ízelítőül, Rottenbacher Sándornak az "egykori" NSZK területén helyőrségekkel rendelkező "megszálló haderők" tv-állomásai közül, a franciák SECAM rendszerû adásánál használt PM5544 típusú tesztábra (PARIS-PONCELET) fotóját mutatnám be.

Kép
Hajdú Mihály dr. https://ing-sat.hu
Avatar
ING-SAT
Hozzászólások: 5251
Csatlakozott: 2008.09.16. 20:06
Tartózkodási hely: Budapest X.
Vételi telephely: Budapest X.
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: ING-SAT »

Sziasztok!

Már május 9.-én írtam ide a Fórumra is, Podani Gyurinak egy máig is azonosítatlan, 1980-ban az E.4. csatornán történt TV-DX vételének azonosítása érdekében. Mivel a hazai "kutakodás" nem vezetett eredményre, megkeresésre került a Benelux DX Club ún. BDXC Bulletin szerkesztõsége is. A megkeresésre a Bulletin szerkesztõje (Gösta van der Linden) a 2010. novemberi számába betette Gyuri DX-ét, azonosítás kérés véget. A novemberi BDXC Bulletin szám érintett oldalait mellékelten bemutatom. Mostantól - Podani Gyuri személyében (PGO kód név alatt) egy újabb magyar, adat (fotó) szolgáltatója van a BDXC Bulletinjének.

Kép...Kép
Hajdú Mihály dr. https://ing-sat.hu
Avatar
ING-SAT
Hozzászólások: 5251
Csatlakozott: 2008.09.16. 20:06
Tartózkodási hely: Budapest X.
Vételi telephely: Budapest X.
Kapcsolat:

Hozzászólás Szerző: ING-SAT »

Sziasztok!

A 2010. évi, Fertõdön megtartott Klub-találkozónk során elhoztam Kocsis Feritõl az 1973-1982. években általa vett-, és lefotózott TV-DX vételeit tartalmazó, évenként külön-külön vászonbõr kötetben kötött DX fotó gyûjteményeit, és máig tartó, több hónapos munkával összeállítottam az egyedül álló amatõri munkásságának elsõ szakaszának, azaz - néhány vételi kivételtõl eltekintve - az 1973-tól 1982-ig tartó munkásságának a bemutatását, amely során kb. 900 vételi fotó is bemutatásra kerül. Kocsis Feri TV-DX vételeihez kapcsolódóan kapott igen nagyszámú és dekoratív QSL-lapjait jelen beszámolóm során itt én nem mutatom be, hisz azokat Feri már korábban bemutatta a Fórumunk ún. QSL-lapos könyvtárában.

Jöjjön hát akkor a - terjedelme miatt - csak sok részre bontva megjeleníthetõ amatõri munkásságának bemutatása, és remélem az igen nagy számú dx-fotó bemutatása ellenére, e Fórumon követhetõ lesz a beszámoló anyaga:
Hajdú Mihály dr. https://ing-sat.hu
Válasz küldése